Vesti
Svet
Srpska dijaspora u Londonu i Beču organizuje skupove podrške protestima „Srbija protiv nasilja“
23.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Srpska dijaspora u Londonu i Beču organizuje skupove podrške protestima „Srbija protiv nasilja“
Povodom protesta „Srbija protiv nasilja“ koji će se održati u Beogradu 27. maja, građani naše zemlje u dijaspori pružiće podršku svojim sugrađanima.
U Londonu će, stoji na sajtu Serbian City Club, u petak, 26. maja biti okupljanje ispred Ambasade Republike Srbije u 17.30.
„Srpski siti klub poziva svoje članove i prijatelje da se u petak, 26. maja, od 17:30 okupimo ispred Ambasade Republike Srbije na Belgrave Square u Londonu radi pružanja podrške Srbiji u borbi protiv nasilja.
Poziv je otvorenog tipa sa univerzalnom porukom oko koje, verujemo, naši ljudi u dijaspori mogu da se okupe, bez obzira na političku i svaku drugu pripadnost i podeljenost.
Protest ćemo organizovati u tišini i stajanju preko puta Ambasade poslati glasnu i jasnu poruku podrške Srbiji, bez potrebe za govorima ili drugim obraćanjima bilo koje vrste“ poruka je koja stoji na gorenavedenom sajtu.
Isto tako, pregledajući društvenu mrežu Tviter, skup podrške „Srbija protiv nasilja“ biće organizovan i u Beču, istog dana kao i u Londonu ali sa početkom u 19 časova na Platz der Menschenrechte.
Protesti građana koji su počeli 8. maja, posle dva masovna ubistva u Srbiji, prvo u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a zatim i u okolini Mladenovca, zakazini su za 27. maj.
Među zahtevima nezadovoljnih građana stoji oduzimanje nacionalne frekfencije televizijama Pink i Hepi, kao i smena Bratislava Gašića, ministra unutrašnjih poslova i prihvatanje ostavke Branka Ružića, ministra prosvete.
Osim u Beogradu, protesti su organizovani u Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima Srbije.