Vesti
Svet
Indija: Zvaničnik naredio da se isprazni dva miliona litara vode iz veštačkog jezera kako bi pronašao telefon
31.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Indija: Zvaničnik naredio da se isprazni dva miliona litara vode iz veštačkog jezera kako bi pronašao telefon
Indijski zvaničnik naredio je da se isprazne milioni litara vode iz veštačkog jezera Kerkata u indijskog državi Čatisgar kako bi pronašao mobilni telefon.
Finansiranje ovog poduhvata, koji je naredio inspektor za sigurnost hrane Radžeš Višvas bez dozvole vlasti, koštao je 53.092 rupija, odnosno 642 dolara.
Mobilni telefon, u kojem je bilo poverljivih vladinih podataka, indijskom inspektoru za spao mu je u vodu dok je pravio selfi.
Telefon ga je koštao 100.000 dolara (oko 1.200 dolara).
Višvas je optužen za zloupotrebu službenog položaja.
Pošto ronioci nisu mogli da pronađu telefon, Višvas je platio da se doveze pumpa.
Posle nekoliko dana, telefon je pronađen, ali je bio pun vode.
U to vreme, Višvas je rekao da je imao usmenu dozvolu nadležnih da koristi pumpu i da ispusti „što vode u obližnji kanal, koja će koristiti zemljoradnicima koji u okolini imaju njive“.
Ipak, nadležni su ga suspendovali zbog incidenta, a pre nekoliko dana, državno odeljenje za navodnjavanje mu je poslalo pismo sa kaznom.
BBC je imao uvid u kopiju pisma.
U njemu se navodi da je Bišvas potrošio 4,1 miliona litara vode za lične interese, da je morao da plati vodu, kao i kaznu od 10.000 rupija (oko 120 dolara) za pražnjenje bez dozvole.
Navodi se da je njegov postupak nezakonit i kažnjiv prema Zakonu o navodnjavanju.
Mnogi političari su kritikovali Višvasa, rekavši da je voda mogla bolje da se iskoristi, s obzirom da se nekoliko okolnih regiona bori sa nestašicom vode, posebno u vrelim letnjim mesecima.