Vesti
Svet
Najpoznatija ruska ikona prebačena iz muzeja u crkvu uprkos protivljenju čuvara
04.06.2023. 20:00
Izvor: Danas
Najpoznatija ruska ikona prebačena iz muzeja u crkvu uprkos protivljenju čuvara
Ruski pravoslavni vernici su obeležili praznik Svete Trojice, u trenutku kada je najpoznatija ruska ikona prebačena iz muzeja u glavnu katedralu u Moskvi uprkos žestokim protestima njenih čuvara.
Ikona „Trojstvo“, ruskog umetnika iz XV veka, Andreja Rubljova, koja se od dvadesetih godina prošlog veka nalazi u Galeriji Tretjakov, premeštena je u Saborni hram Hrista Spasitelja uoči praznika, na lični nalog ruskog predsednika Vladimira Putina.
Putinova iznenadna odluka da se ikona preda u ruke crkvi je došla uprkos snažnoj opoziciji njenih čuvara iz Tretjakova, koji su upozorili da je ikona previše krhka da se seli te da joj je potrebna stalna njega da bi se izbegla drastična oštećenja.
Partijarh Ruske pravoslavne crkve, Kiril, otpustio je jednog od viših sveštenika koji su stali na stranu muzeja, smatrajući da ikona treba da ostane u galeriji.
Kiril je predvodio liturgiju u hramu u nedelju, 4. juna, na kojoj je bilo prisutno na stotine vernika, uključujući i nekoliko zvaničnika.
Kiril je u subotu izjavio da će ikona ostati u crkvi godinu dana, dok su ministarstvo kulture i Galerija Tretjakov rekli da očekuju da će ikona biti vraćena nakon dve nedelje.
U julu 2022. godine, galerija je Ruskoj pravoslavnoj crkvi pozajmila ikonu na nekoliko dana, da bude izložena u Lavri svetog Trojstva i Sergija u Sergijevu posadu, duhovnom središtu te crkve, gde je originalno bila čuvana.
Iz muzeja je saopšteno da su otkrili 61 negativnu promenu u njenom stanju, nakon što je vraćena.
Posmatrači kažu da je Putinova naredba da se ikona prebaci u crkvu, uprkos snažnim protestima muzejskih radnika, odraz njegove želje da ojača veze sa crkvom, koja snažno podržava rusku invaziju na Ukrajinu.