Vesti
Sport
Jači i od provokacija - Đoković u petom uzastopnom finalu Vimbldona!
14.07.2023. 20:00
Izvor: sportske.net
Jači i od provokacija - Đoković u petom uzastopnom finalu Vimbldona!
Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković plasirao se danas u svoje peto uzastopno finale na Vimbldonu.
On je u prvom polufinalnom meču bio bolji od Italijana Janika Sinera sa ubedljivih 3:0, po setovima 6:3, 6:4 i 7:6 (7:4) i sada čeka boljeg iz drugog polufinala u kom će se večeras sastati Karlos Alkaraz i Danil Medvedev.
Đoković je u uvodnom delu meča imao problema sa servisom, ali nije dozvolio Italijanu da već u prvom gemu stigne do prednosti, iako je Siner imao dve brejk-lopte.
Umesto toga, Đoković pravi brejk u drugom gemu, kasnije je poveo i sa 3:0, pa 4:1 i tu prednost je zadržao do kraja seta, za konačnih 6:3 u ovom delu igre.
Sličan razvoj događaja i početkom drugog seta. Ponovo je Novak na vreme stigao do brejka, učinio je to u trećem gemu, a onda u četvrtom sprečio Sinera da odmah uzvrati.
Pri Đokovićevom vođstvu od 4:2, naš teniser je imao dve vezane brejk-lopte, ali nije uspeo da napravi još jedan brejk i lakše dobije ovaj set.
Siner je još malo uspeo da produži neizvesnost, ali Novako je zadržao stečenu prednost i sa 6:4 dobio drugi set.
Najveća borba vodila se u trećem setu.
Izgledalo je da će Novak uspeti brzo da slomi otpor mladog Italijana, pogotovo kada je u trećem gemu četvrtog seta naš teniser imao tri vezane brejk-lopte. Ali, Siner je uspeo da dobije taj gem, povede sa 2:1 i od tog trenutka njegov otpor je postao znatno snažniji.
U desetom gemu je imao dve set-lopte na Đokovićev servis, uz ogromnu podršku publike, ali kako to obično biva, takve situacije samo dodatno motivišu Novaka koji uspeva da izjednači na 5:5. Na kraju tog gema je i gestikulirao ka publici ''brišući suze'', pokazujući im da zna koliko ih je razočarao osvajanjem ovog važnog gema.Naredna dva gema su i jedan i drugi dobili na svoj servis bez nekih većih problema, pa se ušlo u taj-brejk.
Na startu taj-brejka Siner je poveo sa 2:0, stekao je početnu prednost, a Novak je počeo da se žali na problem sa okom. Ali, uspeo je brzo da anulira taj zaostatak, izjednačivši na 3:3, a onda je došao i do prvog vođstva od 4:3.
A onda, osvojio je poen za vođstvo od 5:4 na Sinerov servis i tako došao u priliku da na svoj servis stigne do meč-lopte i pobede.
To se i dogodilo, Novak je posle dva sata i 40 minuta borbe izborio plasman u ukupno deveto, a peto uzastopno finale Vimbldona!