Vesti
Svet
Bajden traži od Kongresa da odobri 40 milijardi dolara novih izdataka za pomoć Ukrajini i za hitne slučajeve u SAD
10.08.2023. 20:00
Izvor: Danas
Bajden traži od Kongresa da odobri 40 milijardi dolara novih izdataka za pomoć Ukrajini i za hitne slučajeve u SAD
Američki predsednik Džozef Bajden traži od Kongresa da odobri 40 milijardi dolara novih izdataka za pomoć Ukrajini i za hitne slučajeve u SAD, preneo je Politiko.
Novac koji je Bajden danas zvanično zatražio uključuje više od 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini, 12 milijardi za dopunu sve manje savezne pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i četiri milijarde za rešavanje pitanja na južnoj granici, poput skloništa i usluga za migrante.
Kongresmeni iz obe stranke slažu se sa većom pomoći Ukrajini, odlučni da ispoštuju obavezu SAD da joj pomognu u iscrpljujućem ratu, koji će se verovatno nastaviti do kraja godine, ali čvrsti konzervativci u oba doma, a posebno u Predstavničkom, oštro se protive da se Kijevu da dodatni novac, bez detaljnog izveštaja o tome kako su potrošene 43 milijarde američe pomoći, koje su joj već dodeljene.Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je da postoji „snažna dvostranačka podrška“ za finansiranje onoga što je Bajden naveo u zahtevu.
„Nadamo se da ćemo se ove jeseni pridružiti našim republikanskim kolegama, kako bismo sprečili nepotrebno zatvaranje vlade i finansirali ovaj dopunski zahtev za hitne slučajeve“, rekao je on.
Novac će pripremiti Kijev za višemesečne nastavke vojnih operacija, pošto su zalihe artiljerijske municije i drugog oružja pri kraju zbog teških borbi i snažnog otpora Rusije duž stotina kilometara linija fronta.
Od 24 milijarde pomoći Ukrajini, 13,1 milijarda se odnosi na predlog Pentagona, od čega je devet i po milijardi planirano za ubrzano popunjavanje zaliha naoružanja i opreme, a 3,6 milijardi za vojnu, obaveštajnu i drugu podršku Ukrajini.
Bajden takođe traži osam i po milijardi za Stejt department i USAID, uključujući 7,3 milijarde ekonomske, humanitarne i bezbednosne pomoći Ukrajini i drugim pogođenim zemljama.Zvaničnici administracije rekli su da je cilj predloga da odgovori na potrebe Ukrajine za prvi kvartal nove fiskalne godine, koja počinje u oktobru, jer će postojeće finansiranje biti dovoljno do tada.
Trenutno je na računu Pentagona preostalo oko 6,2 milijarde dolara za slanje opreme iz američkih zaliha u Ukrajinu i još 2,2 milijarde za nabavku oružja za kasnije isporuke. Taj novac će verovatno biti potrošen do rane jeseni, što znači da će uskoro morati da se uspostavi novi paket, koji bi omogućio Ukrajini da planira operacije tokom zime.