Vesti
Svet
Kuleba: Stoltenberg i Ukrajina imaju isti stav – nema trgovine ukrajinskim teritorijama
17.08.2023. 20:00
Izvor: Politika
Kuleba: Stoltenberg i Ukrajina imaju isti stav – nema trgovine ukrajinskim teritorijama
KIJEV – Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ima jasan i isti stav kao Kijev o tome da ne može biti nikakve trgovine ukrajinskim teritorijama.
„Predsednik je više puta komunicirao sa generalnim sekretarom Stoltenbergom, ja sa njim održavam veoma bliske odnose i uveravam vas da je stav generalnog sekretara apsolutno jasan i potpuno isti kao stav Ukrajine – ne može biti trgovine ukrajinskim teritorijama”, rekao je Kuleba, prenosi Interfaks Ukrajina.Prema Kulebinim rečima, vlade drugih zemalja ne ubeđuju Ukrajinu „da preda teritorije”, ali ima „glasova” stručnjaka i novinara da Ukrajina navodno treba da učini ustupke.
„Ali, jasno vidim trend da se sa svakom pobedom Ukrajine u diplomatskoj areni ili na frontu, ovi glasovi odmah utišaju... Što više pobeđujemo, to su ti glasovi tiši”, naglasio je Kuleba.
Šef kabineta generalnog sekretara NATO-a Stijan Džensen izjavio je da bi Ukrajina mogla da postane članica Alijanse u zamenu za ustupanje dela teritorije Rusiji, prenosi Tanjug.Džensen se kasnije izvinio zbog tog komentara, navodeći da je njegova izjava bila deo šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i da nije trebalo da to kažem na taj način.
„To je bila greška”, rekao je on, a prenosi Gardijan.