Vesti
Svet
U Švedskoj izbili novi sukobi posle još jednog spaljivanja Kurana
04.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
U Švedskoj izbili novi sukobi posle još jednog spaljivanja Kurana
Stokholm - Sukobi su izbili u imigrantskoj četvrti u trećem po veličini švedskom graduSukobi su izbili nakon što je antiislamski aktivista Salvan Momika u nedelju spalio kopiju Kurana, a besna gomila pokušala je da ga zaustavi, saopštila je policija. Najmanje tri osobe su privedene. Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare komentarišući događaje: „Bez obzira na razloge iza ovih nereda, paljenje automobila, uznemiravanje, nasilje nad policajcima je potpuno neprihvatljivo”. Spaljivanje Kurana izazvalo je nasilne proteste u muslimanskim zemljama, napade na švedska diplomatska predstavništva i pretnje islamskih ekstremista. Lideri muslimanske zajednice u Švedskoj pozvali su vladu da pronađe načine da zaustavi spaljivanje Kurana. Malmeu nakon što je antimuslimanski demonstrant zapalio primerak Kurana, saopštila je danas lokalna policija.
Policija u Malmeu saopštila je da su ih demonstranti gađali kamenjem i da je zapaljeno na desetine automobila, a događaje koji su započeli u nedelju i koji su trajali tokom noći opisala je kao „nasilne nerede”.
Sukobi su izbili nakon što je antiislamski aktivista Salvan Momika u nedelju spalio kopiju Kurana, a besna gomila pokušala je da ga zaustavi, saopštila je policija. Najmanje tri osobe su privedene.
Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare komentarišući događaje: „Bez obzira na razloge iza ovih nereda, paljenje automobila, uznemiravanje, nasilje nad policajcima je potpuno neprihvatljivo”.
Spaljivanje Kurana izazvalo je nasilne proteste u muslimanskim zemljama, napade na švedska diplomatska predstavništva i pretnje islamskih ekstremista. Lideri muslimanske zajednice u Švedskoj pozvali su vladu da pronađe načine da zaustavi spaljivanje Kurana.
Švedska je ukinula svoje zakone o bogohuljenju 1970-ih i vlada je rekla da nema nameru da ih ponovo uvodi.