Vesti
Svet
Broj žrtava zemljotresa u Maroku raste – poginulo 820, povređene 672 osobe
09.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Broj žrtava zemljotresa u Maroku raste – poginulo 820, povređene 672 osobe
RABAT – Broj poginulih u snažnom zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 820, a najmanje 672 osobe su povređene, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.
Saopšteno je da najviše štete i poginulih u teško dostupnim planinskim oblastima, a da su povređeni transportovani u bolnice na lečenje, preneo je AP.Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.
Američki profesor građevinskog i ekološkog inženjerstva sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Džonatan Stjuart rekao je za Si-En-En da očekuje više jakih naknadnih potresa, s obzirom na intenzitet zemljotresa magnitude 6,8 po Rihterovoj skali koji je pogodio Maroko, a osetio se čak i u Portugaliji i Alžiru, javlja Tanjug.
Druga mogućnost po njemu, iako vrlo mala, jeste da potres od petka uveče bude uvertira za još jači zemljotres, navodi Si-En-En.Zbog svog položaja na liniji dodira između Mediteranske, Evropske i Afričke ploče, Maroko je posebno izložen seizmičkim aktivnostima.
Dva posebno silovita zemljotresa obeležila su istoriju Maroka.
Zemljotres jačine 6,3 stepena potresao je provinciju Al Hoseima, 400 kilometara severoistočno od Rabata, 24. februara 2004, ubivši 628 ljudi i pričinivši značajnu materijalnu štetu.
Mnogo razorniji bio je zemljotres koji je 29. februara 1960. potpuno sravnio s zemljom Agadir, grad na zapadnoj obali Maroka, i za sobom ostavio više od 12.000 mrtvih, odnosno trećinu stanovništva tog grada.