Vesti
Svet
Moskva pohvalila deklaraciju G20 koja ne kritikuje ruski rat u Ukrajini
10.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Moskva pohvalila deklaraciju G20 koja ne kritikuje ruski rat u Ukrajini
MOSKVA – Rusija je pohvalila deklaraciju Grupe 20 najvećih ekonomija, koja nije direktno kritikovala Moskvu zbog agresije na Ukrajinu i saopštila da su lideri na samitu u Nju Delhiju delovali u interesu rešavanja sukoba, prenosi Rojters.
Učesnici G20 su u Nju Delhiju juče usvojili deklaraciju konsenzusom, u kojoj se ne pominje osuda Rusije zbog rata, ali se pozivaju sve države da ne koriste silu u cilju zauzimanja teritorije.„Bilo je veoma teških pregovora o pitanju Ukrajine, pre svega, funkcionisala je kolektivna pozicija zemalja i partnera BRIKS-a. Sve se to odrazilo u izbalansiranoj formi“, saopštila je ruska predstavnica u G20 Svetlana Lukaš, izvestila je agencija Interfaks, javlja Tanjug.
BRIKS je organizacija koja okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.
U nedeljama koje su prethodile samitu koji se održava ovog vikenda, zemlje G20 su nastojale da pronađu konsenzus o ukrajinskom sukobu sa Zapadom, koji je zahtevao da se Moskva pozove na odgovornost zbog rata u Ukrajini i Rusije, koja je poručila da će blokirati svaku rezoluciju koja ne odražava njene stavove.„Ovo je bio jedan od najtežih samita G20 u skoro dvadesetogodišnjoj istoriji foruma. Trebalo je skoro 20 dana da se dogovorimo o deklaraciji pre samita i pet dana ovde na licu mesta“, saopštila je Lukaš.
Ona je kazala i da „to nije bilo samo zbog nekih nesuglasica na temu Ukrajine, već i zbog razlika u stavovima po svim ključnim pitanjima, pre svega pitanjima klimatskih promena i prelaska na niskougljenične energetske sisteme“.
Zvaničnik Evropske unije, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je danas Rojtersu da su pregovori o deklaraciji lidera G20 trajali do poslednjeg trenutka i da je ukrajinski rat bio najspornije pitanje, pre nego što je postignut konsenzus.
Zvaničnik je pohvalio snažno vođstvo Indije, dodajući da su Brazil i Južna Afrika takođe odigrali ključnu ulogu u pregovorima.
Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da zajednička deklaracija G20 nije „nešto čime bi se trebalo ponositi“, i kritikovalo je što se u njoj ne pominje napad Rusije na Ukrajinu.