Vesti
Politika
U Pekingu održan Srpsko-kineski komitet za naučnu i tehnološku saradnju
11.09.2023. 20:00
Izvor: RTV
U Pekingu održan Srpsko-kineski komitet za naučnu i tehnološku saradnju
Peking - Na današnjem zasedanju srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju u Pekingu doneta je odluka da se objavi poziv za zajedničke istraživačko-razvojne projekte koji će dodatno osnažiti saradnju između dve zemlje tokom naredne tri godine, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.
Na čelu srpske delegacije prilikom ovog zasedanja bila je Jelena Begović, ministarka u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dok je kinesku delegaciju predvodio kineski ministar za nauku i tehnologiju gospodin Vang.
Delegacije dvaju zemalja su, kako navode iz ministarstva, izrazile nameru da prošire saradnju u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije i saglasile se oko ideje korišćenja naučnog napretka u borbi protiv siromaštva.
Razmatraće se i organizovanje Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije u Beogradu 2024. godine, navodi se u saopštenju i dodaje da će sledeća sednica komiteta biti održana u Srbiji 2025. godine.
"Tokom današnjeg zasedanja srpsko-kineskog Komiteta za naučnu i tehnološku saradnju otvorili smo mnoga pitanja vezana za oblasti kao što su veštačka inteligencija, biotehnologija, ali i korišćenje satelitskih podataka u različitim oblastima, uključujući i poljoprivredu, izjavila je resorna ministarka Jelena Begović.
Sastanak je održan je u okviru posete delegacije Ministarstva nauke Kini.