Vesti
Politika
Miroljub Petrović novi ambasador Srbije u Izraelu, Vladimir Jovičić u Kazahstanu
15.09.2023. 20:00
Izvor: RTV
Miroljub Petrović novi ambasador Srbije u Izraelu, Vladimir Jovičić u Kazahstanu
Beograd - Miroljub Petrović novi je ambasador Srbije u Izraelu, a Vladimir Jovičić u Kazahstanu, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da je diplomatsko-konzularna mreža Srbije ojačana dvojicom izuzetno kvalitetnih ambasadora, iskusnih diplomata koji duže od dve decenije obavljaju odgovorne poslove u ministarstvu i našim predstavništvima u inostranstvu.
Dačić je naveo da je Petrović dobijanjem agremana vlade Države Izrael i Ukazom predsednika Aleksandra Vučića postavljen za ambasadora u Izraelu, a da u Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1999. godine po okončanju Mornaričke vojne akademije i angažmana u vojsci.
"Tokom 24 godine, radio je, između ostalog, u odeljenjima za susedne zemlje, za Afriku i Bliski istok, kao i u Odeljenju za Severnu i Južnu Ameriku", naveo je Dačić.
Petrović je službovao u ambasadama Srbije u Budimpešti, Varšavi i Adis Abebi, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Republike Srbije u Australiji. Govori engleski i ruski jezik.
Nakon dobijanja agremana, koji je dao predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, i Ukazom predsednika Aleksandara Vučića, ambasador Srbije u Kazahstanu biće Vladimir Jovičić.
"Radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 2001. godine, a tokom tog perioda bio je angažovan u Međunarodno-pravnom odeljenju, Odeljenju za Severnu i Južnu Ameriku, pri čemu u Astanu odlazi sa mesta načelnika Odeljenja za Rusiju i Evroaziju", naveo je ministar.
On je rekao i da se Jovičić duži niz godina bavio pitanjem Kosova i Metohije, kroz angažman u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju i Timu za tehničke razgovore sa Prištinom.
Službovao je u ambasadama u Skoplju i Vašingtonu. Govori ruski i engleski jezik, saopštilo je resorno ministarstvo.