Vesti
Politika
Vučević: Nećemo tražiti povećanje izbornog cenzusa na pet odsto
18.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vučević: Nećemo tražiti povećanje izbornog cenzusa na pet odsto
Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas da je vraćanje izbornog cenzusa na vanrednim parlamentarnim izborima na pet odsto, umesto tri kako je sada, tema o kojoj može da se priča kada je reč o izbornim uslovima.
Vučević navodi da SNS ne želi da bude nekorektna prema opoziciji i da se u tom delu izborni uslovi menjaju nekoliko meseci pred izbore.Komentarišući navode u medijima da je „Beograd u konfrontaciji sa svim susedima”, Vučević je rekao da to nije tačno i da ne postoji „problem ni sa kim”.
Dopis proevropske opozicije o vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima koji je opozicija poslala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a on sinoć predstavio javnosti, prema oceni Vučevića sadrži dosta kontradiktornih zahteva.„Zahtevi opozicije su konfuzni i kreću se od najtvrđih pretnji ako se izbori raspišu, do toga da su posle četiri meseca zaključili da bi izbori trebalo da se održe. Posebno je zanimljiv dopis koji su uputili predsedniku Vučiću, a njihov zahtev jeste da se izbori raspišu do kraja godine. Održavanje bi bilo početkom marta 2024. godine”, rekao je Vučević gostujući na TV Pink. Dodao je da kada je „10 babica, onda dete bude kilavo”. Prema njegovim rečima SNS je spremna da razgovara sa predsednikom Vučićem i drugim strankama o izlasku na birališta, ali da niko nema pravo da unapred kažu da će se jedni izbori održati, a drugi ne.„Nama ide redovni termin za održavanje lokalnih i pokrajinskih izbora”, dodao je Vučević.
Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu Vučević je rekao da je „suština” politike kosovskog premijera Kurtija da „očisti Kosmet od Srba” a da je sve ostalo samo forma. On je kazao da se Srbija naoružava defanzivnim, odbrambenim oružjem, ali da i pored toga ima problem da dobije ono što je kupila jer oružje ne može da se dopremi.„Mi sad kupimo neko naoružanje, onda imamo problem isporučenja jer ostale države ne daju prelet aviona”, rekao je Vučević. Ocenio je da će biti ostvaren „veliki napredak 2024. godine u opremanju Vojske Srbije”, kao i da su date „vrlo jasne direktive” šta do 2026. mora da se uradi za sveukupno opremanje vojske. Vučević je naveo i da su otvoreni konkursi za prijem novih pripadnika u više specijalnih jedinica vojske, kao i u ostalim rodovima kopnene vojske.