Vesti
Svet
Počelo godišnje zasedanje Generalne skupštine UN: Zelenski prvi put lično pred 140 šefova država i vlada, Bajden jedini predstavnik stalnih članica
19.09.2023. 20:00
Izvor: Danas
Počelo godišnje zasedanje Generalne skupštine UN: Zelenski prvi put lično pred 140 šefova država i vlada, Bajden jedini predstavnik stalnih članica
Počelo je ovogodišnje zasedanje Generalne skupštine UN na kojem se očekuje više stotina govora, sastanaka i prijema.
Teme dvonedeljnog samita, piše CNN, izgledaju teže rešive nego pre bilo koje druge Generalne skupštine UN: ruski rat u Ukrajini, smrtonosne poplave u Libiji, višestruki državni udari na afričkom kontinentu, nasilna kriza na Haitiju i klimatske promene…
Dve države će, kako je pokazao današnji susret, nastaviti da „dobro koordiniraju rad“ na Generalnoj skupštini UN ali i na drugim samitima i sastancima na visokom nivou, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u susretu sa kineskim kolegom Vang Jiom.
Sastanak – deo četvorodnevnog putovanja Vanga u Rusiju – održan je kada se potpredsednik Kine Han Dženg sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, gde su obe strane „ponovile svoju posvećenost održavanju otvorenih linija komunikacije “, navodi se u Vašingtonu, prenosi CNN.
Bajden jedini predstavnik od pet stalnih članica UN
Činjenica je da će američki predsednik Džo Bajden biti jedini lider od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN koji će prisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN.
Francuski predsednik Emanuel Makron ostaje kod kuće spreman da pozdravi kralja Čarlsa Trećeg i radi na rešenju pogoršane situacije od Nigera do Sudana.
Britanski premijer Riši Sunak takođe je odlučio da preskoči zasedanje – što je retkost za njegovu zemlju – a ruski predsednik Vladimir Putin bi dolaskom rizikovao da bude uhapšen.
Kineski lider Si Đinping nikada i ne dolazi. Pojedini analitičari ocenjuju daprisustvo jednog predstavnika od pet stalnih članica UN nije ništa neobično u istoriji Generalne skupštine UN.
Ipak, predviđeno je da prisustvuje 140 šefova država i vlada.
Šest potpredsednika, četiri zamenika premijera i više od 30 ministara država i šefova delegacija takođe će stajati za govornicom kako bi istupili u ime svojih država.
Brazil je danas država čiji će predstavnik prvi za govornicom a za njim idu SAD, Ukrajina i Kuba.
Zelenski prvi put lično prisustvuje
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će ove godine prisustvovati lično za razliku od ranije kada se uključivao putem video veze. Očekuje se da će Zelenski u četvrtak razgovarati sa Bajdenom u Vašingtonu.
Globalni sporovi između velikih sila UN će verovatno naštetiti svakoj šansi za poboljšanje odnosa i napredak u nekoliko pitanja. Ambasadorka Švajcarske Paskale Berisvil primećuje rastuće rivalstvo između Sjedinjenih Država i Kine.
Hjuman rajts voč poziva države da ostave po strani politiku i da se usresrede na ljudska prava.
„Ova sedmica je prilika za manje države da izlože svetu svoje prioritete. Ne vidim ovaj događaj kao takmičenje između velikih sila“, rekla je prošle nedelje američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild.
Na specijalnom sastanku o Ukrajini za stolom Saveta bezbednosti UN u sredu, za očekivati je okršaj Zelenskog i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ukoliko se Lavrov pojavi na ovom ministarskom sastanku.
Predviđeni su i bilateralni susreti između generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i predstavnika Rusije, Ukrajine i Turske. UN bi želele da Rusiju vrate u crnomorski dogovor o žitu.
„Izuzetno je važno boriti se protiv onih koji zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja da bi ograničili demokratiju“, rekao je Gutereš novinarima prošle nedelje. Ali jedan diplomata Saveta bezbednosti rekao je da je Rusija već pogazila povelju UN invazijom na susednu Ukrajinu.
Juće se vodilo mnogo debata o ciljevima održivog razvoja: sedamnaest različitih ciljeva utvrđenih pre mnogo godina za poboljšanje siromaštva, obrazovanja i zdravstvenih tema. Samo 15 odsto neophodnih sredstava je na raspolaganju za postizanje tih ciljeva, rekao je jedan ambasador za CNN.
Politički autsajderi u Njujorku
Svake godine, zasedanje Generalne skupštine UN privlači neke jedinstvene političke autsajdere – pre dve godine su korejski K-pop mega zvezde BTS-a oduševile obožavaoce u skupštinskoj sali 2021.)
Ovog puta, očekuje se da će na licu mesta doći teniser Rodžer Federer, a princ Vilijam i njegova supruga Kejt, princeza od Velsa, sastali su se u ponedeljak popodne sa generalnim sekretarom UN kako bi promovisali Vilijamove klimatske napore „Earthshot“.