Vesti
Svet
Zelenski u poseti Kanadi, očekuje se još oružja za Ukrajinu
22.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Zelenski u poseti Kanadi, očekuje se još oružja za Ukrajinu
OTAVA – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski počeo je danas zvaničnu posetu Kanadi, tokom koje se, prema rečima neimenovanog zvaničnika kanadske vlade, očekuje da Otava objavi da šalje više oružja Ukrajini.
Premijer Kanade Džastin Trudo poručio je Zelenskom da je poseta „prilika za Kanađane da direktno Volodimiru, a preko njega ukrajinskom narodu, izraze koliko čvrsto i nedvosmisleno stoje uz Ukrajinu”, preneo je Rojters, javlja Tanjug.Zauzvrat, ukrajinski predsednik je rekao da ima „mnogo toplih reči i zahvalnosti” od Ukrajine za vojnu i humanitarnu pomoć koju je dostavila Kanada.
Zelenski bi trebalo da nakon obraćanja parlamentu u Otavi, zatim da održi konferenciju za novinare sa Trudoom, pre nego što odlete u Toronto na sastanak sa poslovnim ljudima.
Ukrajinski lider je ranije rekao da će razgovarati sa Trudoom o saradnji u oblasti odbrane i da će potpisati sporazume o jačanju ekonomskih veza. Desetine specijalno angažovanih policajaca dežuralo je danas u centru Otave, a blokirani su putevi koji vode do parlamenta.U Kanadi živi 1,4 miliona ljudi ukrajinskog porekla, po čemu je ta zemlja treća na svetu, posle Ukrajine i Rusije. Izvršni direktor lobističke grupe ukrajinskog kanadskog kongresa Ihor Mihalčišin rekao je da je Kanada uticajna s obzirom na članstvo i u Grupi 7 vodećih industrijskih zemalja i u NATO-u i istakao da sve kanadske političke partije podržavaju Ukrajinu.
„Stoga mislim da je prikladno da predsednik očekuje i traži više od svojih kanadskih partnera”, naglasio je Mihalčišin.