Vesti
Svet
Novo nevreme u Grčkoj – teška situacija u Volosu i na Eviji
28.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Novo nevreme u Grčkoj – teška situacija u Volosu i na Eviji
Atina – Grčku je pogodilo novo nevreme, a danas je najteža situacija u oblasti grada Volosa i ostrva Evije, gde su blokirani putevi, a veći deo stanovništva ostao bez struje.
Obilne padavine koje je juče donela oluja Elijas pogodile su severni deo Evije, grčkog ostrva koje je bilo teško ugroženo šumskim požarima 2021, kao i region Tesaliju kojim je početkom ovog meseca pogođeno olujom Danijel.
Veliki deo grada Volosa ponovo je pod vodom i blatom, vatrogasci i vojska su evakuisali ljude iz kuća i automobila, a stanovnici ponovo nemaju struju.
Jutros u šest sati u Volosu je ponovo počela da pada kiša, koja je prethodnog dana izazvala bujice i poplave u centralnom delu Grčke.
Prema rečima predstavnika vatrogasne jedinice, u nekoliko delova Volosa voda dostiže visinu od 50 centimetara, prenosi Katimerini.
Putevi u ovoj oblasti zatrpani su tonama kamenja i blata i područje je neprepoznatljivo.
Deo stanovništva moralo je da napusti svoje domove, a mnogo vozila je odnela bujica.
Pripadnici grčke vojske oslobodili su putnike koji su devet sati bili zaglavljeni u svojim vozilima čekajući pomoć, prenosi ERT.
Voda se rano jutros na nekoliko mesta povukla, pa su mnogi putevi otvoreni, ali su mnogi i dalje nepristupačni.
Zbog situacije koja je nastala u Volosu posle novog udara olujnog nevremena, gradonačelnik Ahileas Beos izašao je rano ujutro da proveri stanje na ulicama.
„Tužan sam, nemam snage da govorim, to je situacija koju ne mogu da vam opišem”, rekao je gradonačelnik novinarima televizije ERT.
Opisujući šta je Volos doživeo u sredu uveče, rekao je da su „životi bili ugroženi”.
Kada je reč o snabdevanju strujom, on je rekao da 70 do 80 odsto Volosa nema struju, dok je opet nastao i problem sa snabdevanjem vodom.
Lokalni Operativni centar Vatrogasne jedinice od juče do danas u 7 sati primio je ukupno 1.200 poziva.
Situacija je teška i na Eviji, gde je jutros odlučeno da se, po nalogu gradonačelnika, zabrani saobraćaj u širem području oblasti Asmini, Pefki, Artemisio i Guves, zbog razvoja opasnih vremenskih uslova.
Poslednjih nekoliko sati je veoma teško u Istiji i široj okolini, gde su u akcija spasavanja vatrogasci morali da intervenišu kako bi oslobodili majku i malo dete u Asminiju koji su bili okruženi vodom.
Oni takođe čamcima stižu i do drugih sela centralne i severne Evije.
Kretanje vatrogasnih snaga iz centra Halkide do severne Evije nije moguće, pošto su putevi neprohodni, a građevinske mašine su cele noći radile kako bi omogućile prolaz spasilačkih ekipa.
Prema najavama meteorologa, grčki regioni koji danas mogu da očekuju obilne padavine i jake oluje uključuju prefekturu Atika i grad Atinu, a predviđaju se lokalno jake kiše i oluje do podneva u okolini Volosa, na Sporadima i Eviji, u oblastima Ftiotida, Fokida i Beotija, prenosi Tanjug.