Vesti
Svet
U Njujorku vanredno stanje, poplavljene škole, aerodrom i stanice metroa
30.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
U Njujorku vanredno stanje, poplavljene škole, aerodrom i stanice metroa
NjUJORK,– U Njujorku je na snazi vanredno stanje zbog poplava koje je izazvalo olujno nevreme, a posle nedelju dana uglavnom stalnih obilnih padavina, preplavljen je kanalizacioni sistem, poremećen rad metroa u najnaseljenijem gradu u SAD i mnoge ulice pretvorene su u mala jezera.
U nekim delovima grada palo je do 20 cm kiše, a očekuje se još padavine tokom dana, saopštili su meteorolozi, prenosi BBC.
Mnoge škole, gradski sistemi metroa, ulice i autoputevi su poplavljeni, dok je najmanje jedan terminal na aerodromu La Gvardija zatvoren je tokom jučerašnjeg dana.
Na njujorškom međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi, zabeleženo je skoro 20 cm kiše, što je rekordna vrednost od 1948.godine, prenosi CNN.
„Ovo je po život opasna oluja. Proglašavam vanredno stanje u Njujorku, Long Ajlendu i dolini Hadson zbog ekstremnih padavina koje su prisutne širom regiona “, saopštila je u petak guvernerka Keti Hočul na platformi X (Tviter).
Ona je pozvala stanovništvo da preduzme korake u cilju sopstvene bezbednosti i da „ne pokušava da putuje poplavljenim putevima“.
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams upozorio je ljude da je trenutak za "povećanu budnost i ekstremni oprez" pošto je uvedeno vanredno stanje.
Poplave su izazvale velike poremećaje u sistemu metroa u Njujorku i prigradskoj železničkoj liniji metroa sever, a neke linije metroa su u potpunosti obustavljene i mnoge stanice zatvorene.
„Neke od linija metroa su poplavljene i izuzetno je teško kretati se gradom“, rekao je gradonačelnik Njujorka na konferenciji za novinare, navodi Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.
Policijska uprava Njujorka takođe je najavila zatvaranje više saobraćajnica i saopštila da je raspoređena Nacionalna garda.
Adams je u petak uveče saopštio da je bilo 15 spasavanja iz automobila i tri spasavanja iz podrumskih prostorija.
Voda je takođe poplavila 150 od 1.400 škola u Njujorku, koje su ostale otvorene , saopštio je školski zvaničnik Njujorka Dejvid Benks na konfrenciji za novinare,navodi Si-En-En.
U ovom trenutku nema prijavljenih smrtnih slučajeva ili težih povreda povezanih sa nevremenom.
Vanredno stanje je takođe proglašeno u gradu Hobokenu u Nju Džersiju, sa druge strane reke Hadson .
U Njujorku je do sada ovog meseca palo skoro 40 cm kiše, što ga čini najkišnijim septembrom od 1882, prema podacima Nacionalne meteorološke službe.