Vesti
Svet
Turska uhapsila hiljadu osoba koje su navodno povezane sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom
03.10.2023. 20:00
Izvor: Politika
Turska uhapsila hiljadu osoba koje su navodno povezane sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom
Turska policija uhapsila je oko hiljadu osoba u akciji protiv pripadnika zabranjene Kurdske radničke partije (PKK) samo nekoliko dana posle napada bombaša samoubice u Ankari.Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja je saopštio da je policija izvela raciju u 16 turskih provincija u kojima je uhapšeno 55 osoba za koje se sumnja da su deo „obaveštajne strukture” PKK.
Još najmanje 12 osumnjičenih članova PKK uhapšeno je u odvojenoj operaciji u pet provincija, napisao je Jerlikaja na društvenoj mreži Iks.PKK je preuzeo odgovornost za napad, ; dok su turske vlasti identifikovale jednog od napadača kao njenog pripadnika.
Nekoliko sati kasnije, tursko vazduhoplovstvo izvelo je vazdušne napade na navodne lokacije PKK u severnom Iraku, gde se nalazi njeno rukovodstvo.
73-godišnji voditelj vesti je takođe priveden ; danas nakon što je ispitao detalje zvaničnog izveštaja o napadu na opozicionu TV Halk TV.Ministarstvo odbrane je saopštilo da je veliki broj pripadnika PKK „neutralizovan” u napadima.
Ministar unutrašnjih poslova je kasnije rekao da je tokom operacije uhapšeno dodatnih 928 ljudi za koje se sumnja da su držali nelicencirano vatreno oružje ili da su povezani sa švercom vatrenog oružja.
On je dodao da je tokom akcije zaplenjeno preko 840 komada vatrenog oružja.