Vesti
Politika
Ambasador Srbije u Italiji Mirjana Jeremić, u Tunisu Dijana Ivančić
06.10.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ambasador Srbije u Italiji Mirjana Jeremić, u Tunisu Dijana Ivančić
Za ambasadora Srbije u Italiji postavljena je Mirjana Jeremić, a za ambasadora u Tunisu Dijana Ivančić, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je naveo da je objavljivanjem ukaza predsednika Republike Aleksandra Vučića okončana procedura postavljenja još dvoje ambasadora Republike Srbije i da je reč o karijernim diplomatama, koji imaju više od 20 godina diplomatskog iskustva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Mirjana Jeremić radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 2002. godine, gde je, između ostalog, radila u odeljenjima za ekonomsku bilateralu, za regionalne inicijative, za Ujedinjene nacije i u Kabinetu ministra.
Na mesto ambasadora Republike Srbije u Rimu odlazi sa funkcije šefa Diplomatskog protokola Ministarstva spoljnih poslova, koju je vršila od 2021. godine. Tokom karijere službovala je u ambasadama Republike Srbije u Otavi, Pragu i Ljubljani, gde je bila i zamenik ambasadora. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer međunarodni odnosi. Govori engleski, španski, češki i italijanski jezik. Dijana Ivančić je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a u Ministarstvu spoljnih poslova radi od 2001. godine, nakon prethodnog angažmana u Predsedništvu SFRJ, Saveznoj vladi SRJ i Kabinetu predsednika SRJ. Tokom karijere službovala je u Ambasadi Republike Srbije u Sofiji, dok je u ambasadama u Ljubljani i Parizu obavljala funkciju zamenika ambasadora.
U Ministarstvu spoljnih poslova radila je u Odeljenju za Evropu, obavljala dužnost načelnika Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir, dok je funkciju pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku vršila od novembra 2020. godine. Dobitnica je Povelje i plakete „Zlatni vek – car Samuilo”, 2005. godine, najvišeg odličja Ministarstva kulture Republike Bugarske za doprinos u oblasti kulture. Govori francuski, engleski i bugarski jezik.