Vesti
Svet
„Potpuna katastrofa u Gazi“: Upozorenje Međunarodne organizacije za pomoć
09.10.2023. 20:00
Izvor: Danas
„Potpuna katastrofa u Gazi“: Upozorenje Međunarodne organizacije za pomoć
Generalni sekretar Norveškog saveta za izbeglice, međunarodne organizacije za pomoć, Jan Egeland upozorio je danas da će odluka vlade Izraela o opsadi i blokadi pojasa Gaze izazvati „potpunu katastrofu“ za više od dva miliona Palestinaca koji žive na maloj teritoriji.
Egeland je to rekao nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galant naredio „potpunu opsadu“ Gaze posle napada bez presedana boraca Hamasa na Izrael rano u subotu.
Izrael je formalno proglasio ratno stanje u nedelju i odonda se svetio Hamasu za napad.
„Nema sumnje da je kolektivno kažnjavanje kršenje međunarodnog prava. To je jasno“, rekao je Egeland Asošiejted presu u telefonskom intervjuu.
„Ako i kada to bude dovelo do toga da ranjena deca umiru u bolnicama zbog nedostatka energije, struje i zaliha to će predstavljati ratni zločin“, rekao je Egeland i takođe kritikovao zemlje donatore što su obustavile humanitarnu pomoć Gazi posle napada Hamasa.
Premijer Benjamin Netanjahu je vlastima na jugu Izraela kraj granice sa Gazom rekao danas da ih „moli da ostnu čvrsti“.
„Mi ćemo izmeniti Bliski istok. Znam da ste doživeli užasne i teške stvari. Ono kroz šta će proći Hamas će biti teško i užasno, tek smo počeli“ najavio je izraelski lider.