Vesti
Politika
Sindikati prihvatili ponudu Vlade, bez štrajka u školama od 16. oktobra
10.10.2023. 20:00
Izvor: Danas
Sindikati prihvatili ponudu Vlade, bez štrajka u školama od 16. oktobra
Sindikati prosvetnih radnika odlučili su da prihvate protokol koji im je ponudila Vlada Srbije što znači da od ponedeljka, 16. oktobra neće početi štrajk u školama, saznaje nezvanično Danas.
Naša saznanja potvrdili su sindikati koji su medijima uputili dopis naslovljen na Vladu Srbije:
„Nakon konsultacija sa odborima i članstvom dole potpisani reprezentativni sindikati su doneli odluku da prihvate predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Republike Srbije. Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini. Smatramo da potpisivanjem ovog Protokola prestaju razlozi za pokretanje štrajka najavljenog za 16. oktobar 2023.“, navodi se u dopisu sindikata, u kojem od Vlade traže da ih obavesti o terminu potpisivanja protokola.
Prema našim nezvaničnim saznanjima, odluke da se prihvati ponuđeni protokol nisu donete jednoglasno.
U rukovodećim telima sva četiri reprezentativna sindikata koja su glasala bilo je onih koji su smatrali da ponudu treba odbiti, ali je većina ipak bila za to da se prihvati.
Jedan od učesnika pregovora sa predstavnicima Vlade za Danas kaže da su sindikalni lideri upozorili premijerku Anu Brnabić da štrajk može da se odmrzne ako se nova Vlada ogluši o ono što je obećano – da će Vlada Republike Srbije i reprezentativni sindikati nastaviti pregovore u toku 2024. godine, kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosečnom platom u Republici Srbiji do 1. januara 2025. godine, izmenom uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada.
U konačnoj verzija ponuđenog protokola, u koju je Danas imao uvid, Vlada se obavezuje da će pored planiranog povećanja plate zaposlenima u prosveti od januara 2024. za 10 odsto, izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati uvećanje koeficijenta odeljenjskom starešini sa četiri na sedam odsto.
Ovo povećanje čini finansijski efekat od oko 2,4 milijarde dinara bruto u 2024. godini i započeće od obračuna januarske plate.
U predlogu protokola piše i da će Vlada izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati uvećanje koeficijenta po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika – za pedagoškog savetnika pet odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika sedam odsto, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto od osnovne plate i za visokog pedagoškog savetnika 12 procenata.
Finansijski efekat ovog uvećanja iznosi oko 70 miliona dinara u bruto iznosu u 2024. godini i započeće od obračuna januarske plate.
U predlogu stoji i da će se u 2024. godini, u konsultacijama sa reprezentativnim sindikatima, izvršiti izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i povećati koeficijenti za zanimanja od koeficijenta 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar… II stepen stručne spreme) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko – knjigovodstveni radnik… IV SSS) i koeficijent za domara i kuvara (sa V SSS) 9,38.
Dodaje se da će Vlada u oktobru doneti zaključak da se da saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za radna mesta sa 30 odsto i više norme, koja su upražnjena zaključno sa 31.12.2020. godine.
Takođe piše da će Vlada Srbije i Radna grupa za osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih će pratiti dogovore Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata i definisati izmene administrativnih obaveza nastavnika, a u cilju njihovog smanjenja, do marta 2024. godine.
U prvom delu protokola konstatuje se da je u januaru ove godine povećana plata zaposlenima u prosveti za 12,5 odsto (osnovica u obrazovanju je bila 3.833,36 dinara, a sa povećanjem iznosi 4.312,53 dinara), te da je početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme sa 66.393 dinara uvećana na 74.693 dinara.
U septembru 2023. godine usledilo je vanredno povećanje plata zaposlenima u prosveti od 5,5 odsto (osnovica u obrazovanju je bila 4.312,53 dinara, a sa povećanjem iznosi 4.549,72 dinara).
Početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme sa 74.693 dinara je uvećana na 78.801 dinara.
Konstatovano je i da je u periodu od januara 2020. godine do septembra 2023. Vlada u saradnji sa reprezentativnim sindikatima pokrenula program u okviru kojeg je preko 18.000 zaposlenih u prosveti koji su radili u statusu na određeno, prevedeno u stalni radni odnos.
„Najavljeno je i predlogom budžeta je planirano povećanje plata zaposlenima u prosveti u iznosu od 10 odsto od januara 2024. godine (osnovica u obrazovanju je bila 4.549,72 dinara, a sa povećanjem će iznositi 5.004,69 dinara). Početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme sa 78.801 dinara biće uvećana na 86.681 dinara, što će odnos između početne plate u prosveti i republičkog proseka činiti koeficijent 0.93. Ova kumulativna uvećanja iznose 31 odsto za period januar 2023. – januar 2024. godine“, piše u dokumentu na koji potpis treba da stave predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije.