Vesti
Politika
Vučić iz Pekinga: Morate biti tvrdi i jaki kada je vašem narodu teško
16.10.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vučić iz Pekinga: Morate biti tvrdi i jaki kada je vašem narodu teško
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Peking i time započeo zvaničnu posetu Kini.
Vučić predvodi srpsku delegaciju koji čine brojni ministri u Vladi Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar informacionih tehnologija Mihailo Jovanović i direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić. Vučić i delegacija Vlade Srbije učestvovaće na trećem Forumu „Pojas i put”, a tim povodom Vučić je izjavio da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki.Predsednik Vučić se u Pekingu obratio novinarima:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da će sutra biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, u prisustvu predsednika Si Đinpinga, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane i najavio da će taj sporazum stupiti na snagu do maja ili juna."Moramo da jurimo tzv. preferencijalne aranžmane za naše proizvode u poljoprivredi i industriji. Moramo da osvajamo nova velika tržišta da ne dođe u pitanje višak maline i jabuka, vina i rakije", rekao je predsednik i dodao da će procedura oko sporazuma biti završena kod nas do kraja marta.
"I potrebno je da prođe razmena nota sa kineskom stranom u roku od 90 dana, a do maja ili juna da stupi na snagu", istakao je Vučić i dodao da više neće biti nikakve carine.
Kako je rekao, to bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu, breskvu, sojino ulje, jer nam je to jedan od najprodavanijih proizvoda.
Dodao je da neće biti carine ni na smrznutu malinu, koja beleži rast od 350 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Zatim ni na pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode..."Vino će biti bez carina u potpunosti za pet godina, pošto će se carina postepeno smanjivati po 20 odsto u narednih pet godina, dok danas moraju da se uračunaju i čine 30 odsto ukupne cene. To će biti nula odsto posle pet godina i naši vinari će imati mnogo bolju cenu na tom tržištu", istakao je Vučić.
Naglasio je da će to puno značiti za naše vinarije širom Srbije.
Kada je reč o rakiji, u periodu od 10 godina biće ukinuta carina, pošto će svake godine biti niža za po 10 odsto, dodao je on.
Kaže da su to za nas velike stvari koje će pomoći da uvozimo sirovine po značajno nižim carinama i za naše čeličane i rudnike.
"I kada kažu šta ćemo da uvezemo za naše potrošače... pa ne može ni EU da se takmiči sa Kinom, a ne mi. Ti proizvodi koje inače uvozimo iz Kine imaće neuporedivo nižu cenu", naveo je Vučić.
Taj ugovor o slobodnoj trogivini, kako kaže, pokazuje koliko smo se trudili da popravimo poziciju poljoprivrednih proizvođača i industrijskih, napomenuo je on.
Vučić je rekao novinarima da je to veoma važan sporazum koji je pripreman šest meseci i da je na njemu radilo i pregovaralo šest radnih grupa.
Pohvalio je Ministarstvo trgovine i rekao da pregovori nisu bili laki.
Vučić je rekao da će sastanci krenuti ujutru i da će imati bilateralni susret sa Si Đinpingom, kao i pre toga višesatni sastanak sa Van Hu Ningom, koji je na čelu Nacionalnog saveta koje je najvažnije političko telo, koje savetuje kinesko rukovodstvo.
To je najznačajnijij politički mislilac savremene Kine, rekao je predsednik Srbije.
Dodao je da je, ipak, izuzetna čast i privilegija što će imati bilateralni sastanak sa Sijem.