Vesti
Svet
Umesto pomirenja Bajden se sada suočava sa arapskim besom
19.10.2023. 20:00
Izvor: Politika
Umesto pomirenja Bajden se sada suočava sa arapskim besom
Bajden se procenio da će mu poseta pomoći da ojača svoj kredibilitet kao saosećajnog posrednika kojeg poštuju obe strane u ratu Izraela i Hamasa, ali se sada suočava sa besom arapskog sveta
Američki predsednik Džo Bajden vratio se u Vašington posle osmočasovne posete Tel Avivu, tokom koje je dao snažnu izjavu podrške Izraelu. Bela kuća je planirala njegovo putovanje kao pokušaj posredovanja da spreči eskalaciju sukoba i ublaži odgovor Izraela na napade Hamasa.
Međutim, eksplozija bolnice Al-Ahli u Gazi sprečila je ove planove. Podrška Izraelu, početna procena Vašingtona da iza napada stoji palestinska grupa Islamski džihad, otkazivanje planiranog samita sa arapskim saveznicima u Amanu zbog rizika i negodovanja u tim državama imaće uticaja i na Bajdenovu unutrašnju politiku.Bajden se procenio da će mu ta poseta pomoći da ojača svoj kredibilitet kao saosećajnog posrednika kojeg poštuju sve strane u ratu između Izraela i Hamasa, koji preti da eskalira u sukob velikih razmera.
Osim toga on brani i svoju bliskoistočnu politiku kojom je hteo da promoviše normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i ublaži „oštre ivice“ u odnosima sa Iranom.
Politika u koju je uložio godine rada i diplomatskog truda sada je na dobrom putu da propadne.Umesto uspeha, posle njegove podrške Izraelu i fotografija sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, Bajden sada rizikuje da bude direktno povezan sa vojnom kampanjom koju Izrael sprema da pokrene u Gazi. Kampanja za koju se strahuje da će biti krvava i kojoj se arapsko društvo već protivi, posebno nakon eksplozije bolnice u Gazi, navodi španski „El pais”.
Pre nego što je napustio Tel Aviv, Bajden je više puta naglašavao da „Izrael nije sam” i da su „Sjedinjene Države su na vašoj strani“. U zvaničnoj izjavi Bajden je istakao i vrednost ljudskih života na obe strane i napomenuo da „Hamas nije ceo palestinski narod“.
Američki predsednik se nada da će mu njegova jasna podrška Izraelu omogućiti da utiče na Izraelom da ublaži svoje moguće akcije u Gazi.
„Izrael se složio da humanitarna pomoć može da počne da teče iz Egipta u Gazu“, objavio je u izjavi za javnost. Više od stotinu šlepera sa humanitarnom pomoći čeka na graničnom prelazu Rafa na dozvolu izraelske vlade Netanijahua da uđe u Gazu. To je jedini granični prelaz u pojasu koji ne kontroliše Izrael, a povezuje Gazu i Egipat.
Na povratku u Vašington, Bajedn je planirao da razgovara telefonom sa egipatskim predsednikom i liderom Palestinskih vlasti Mahmudom Abasom o humanitarnoj pomoći i načinima da se minimizira šteta za civile u Gazi.Međutim, čini se da njegovi pokušaji da izvrši pritisak na Izrael da uzdržanije odgovori na napade Hamasa, kao i njegovi kontakti sa arapskim liderima, nisu smanjili tenzije u regionu, gde se protesti nastavljaju. Američki veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne u Gazu samo je podstakao nezadovoljstvo.
„Bajdenova stalna podrška Izraelu podstiče gnev i očaj u regionu. Kao što smo videli iz protesta u poslednja 24 sata, ovaj bes je opipljiv i samo će rasti sve dok SAD budu nastavile da blokiraju prekid vatre ili čak humanitarnu akciju. zaustavite se u UN“, kaže profesor univerziteta u Sirakuzi Osama Kalid.
„Predsednik Bajden i sekretar Blinken imaju odgovornost da preduzmu korake ka diplomatskom rešenju koje sprečava širi regionalni sukob i dalje gubitke nevinih života.
Bes u arapskim zemljama preti da odloži na neodređeno vreme glavni projekat američke spoljne politike u regionu – pomirenje između Saudijske Arabije i Izraela. Predstavnici Rijada već su jasno stavili do znanja da su pregovori o ovom pitanju obustavljeni.
Podrška Bajdenove vlade Izraelu stvara poteškoće za njega i na unutrašnjem planu, pošto će kampanja za predsedničke izbore u SAD uskoro početi sledeće godine.