Vesti
Svet
Izraelska vojska: Eliminisali smo nekoliko komandanata Hamasa
23.10.2023. 20:00
Izvor: Politika
Izraelska vojska: Eliminisali smo nekoliko komandanata Hamasa
TEL AVIV – Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u jutrošnjem vazdušnom napadu ubile šefa Hamasove protivtenkovske jedinice na severu Gaze, Ibrahima al-Šakera, a takođe su dodale da su eliminsale pet komandanata Hamasovih vazdušnih snaga tokom prethodnih dana.
IDF navodi da je Al-Šaker odogovran za raketni napad u kojem je ubijen izraelski narednik Omer Tabib, tokom rata u maju 2021. godine, preneo je Tajms of Izrael, javlja Tanjug.Izraelska vojska je rekla da je o svemu obavestila Tabibovu porodicu.IDF je istakao da je Al- Šaker odgovoran za „planiranje i upravljenje protivtenkovskim navođenim raketima uperenim ka izraelskoj teritoriji, a posebno ka IDF“.
Osim Al-Šakera, ubijena su i petorica komandanata koji su „značajno učestvovali“ u napadu na jug Izraela 7. oktobra. IDF je objavio 14. oktobra da je eliminisao šefa Hamasove vazdušne brigade Murada Abua Murada.
Prethodnih dana ubijena su još četvorica komandanata vazdušne brigade. Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je i da je Izrael iz vazduha gađao kopnene ciljeve u Pojasu Gaze i eliminisao „na desetine terorista“.On je rekao da su vazdušni napadi bili usmereni na predgrađa Gaze.
„Nastavićemo sa vazdušnim udarima svim silama“, poručio je Hagari.