Vesti
Svet
Erdogan optužio Savet bezbednosti da pogoršava krizu u Gazi
24.10.2023. 20:00
Izvor: Danas
Erdogan optužio Savet bezbednosti da pogoršava krizu u Gazi
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Savet bezbednosti UN da je „pogoršao krizu“ u pojasu Gaze svojim „pristrasnim“ stavom.
„Savet bezbednosti pogoršao je krizu svojim pristrasnim stavom umesto da prekine prolivanje krvi, da osigura prekid vatre što je pre moguće i da preduzme mere da se spreče civilni gubici“, rekao je Erdogan u saopštenju objavljenom povodom 78. godišnjice osnivanja UN.
Turski predsednik koji je optužio Izrael za „genocid“ nad palestinskim stanovništvom u Gazi, takođe je osudio međunarodnu zajednicu što se nije usprotivila „ilegalnim i neumerenim napadima izraelskog režima protiv civila“.
„Nemoguće je da jedna struktura koja može da se brine samo o ukupnom kažnjavanjum stanovništva Gaze daje nadu čovečanstvu i može da garantuje svetski mir i stabilnost“, nastavio je Erdogan u osvrtu na Savet bezbednosti, izvršno telo UN.
On je rekao da Savet bezbednosti UN napravio disfunkcionalne svoje sopstvene agencije, posebno Agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA), i oceno da je to telo izazvalo najgoru štetu ugledu UN.
Erdogan redovno osuđuje sastav stalnih članica Saveta bezbednosti – SAD, Velika Britanija, Kina, Rusija i Francuska – ističući da je „svet mnogo veći od tih pet zemalja“, navodi agencija Frans pres.