Vesti
Svet
London: Naložen pojačan nadzor škola zbog tenzija oko Gaze
29.10.2023. 20:00
Izvor: Politika
London: Naložen pojačan nadzor škola zbog tenzija oko Gaze
London – Policajcima u Londonu naloženo je da pojačaju aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka u školama kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa, što je pojačalo zabrinutost među grupama za zaštitu ljudska prava u vezi sa nadzorom dece.
Policajcima je naloženo da „pojačaju vidljive patrole” u školama i da se angažuju sa školskim osobljem kako bi dobili informacije o „tenzijama u zajednici”, navodi se u pismu upućenom direktorima škola, preneo je „Gardijan”.
Prema navodima policije, ciljevi pojačanih aktivnosti u školama su „čuvanje mladih ljudi, poboljšanje poverenja u policiju i njihovo odvraćanje od kriminalnih aktivnosti”.
U pismu, koje je dobila organizacija za istraživačko novinarstvo Point Sors, takođe, se navodi da se želi da policajci stacionirani u školama, poznati kao službenici sigurnih škola, pomognu u stvaranju „bezbednih prostora” u obrazovnim ustanovama u saradnji sa školskim osobljem.
Pismo je upućeno direktorima škola u Vandsvortu, Kingstonu, Mertonu i Ričmondu.
„Poverenje u policiju u zajednicama sa kojima radim je veoma nisko. Umesto da ubedi decu, njihovo prisustvo u školama generalno izaziva uzbunu i zabrinutost na osnovu toga što nesrazmerno usmeravaju pažnju na decu iz etničkih manjina”, ocenio je aktivista za prava zajednice Staford Skot.
Policijska nadzorna grupa Netpol, takođe, veruje da će povećani fokus policije na škole verovatno imati negativan uticaj na učenike.
Đun Peng iz organizacije za zaštitu ljudska prava Liberti rekla je da rutinskim angažovanjem sa školskim osobljem radi dobijanja informacija u vezi sa učenicima, policija podriva odnose i poverenje koje su učenicima i nastavnicima potrebni da bi razmenili ideje i razvili kritičko mišljenje, prenosi Tanjug.