Vesti
Svet
Obilne padavine i poplave na severu Francuske,više od 100 gradova u pripravnosti
10.11.2023. 20:00
Izvor: RTV
Obilne padavine i poplave na severu Francuske,više od 100 gradova u pripravnosti
Pariz - Višednevne obilne padavine na severu Francuske dovele su do izlivanja reka, koje su poplavile kuće, usled čega je evakuisano stanovništvo, dok je više od 100 gradova u stanju najviše pripravnosti.
Oko 200 škola u je zatvoreno, a spasioci su morali da premeste i stoku, prenosi Rojters.
Francuski ministar za životnu sredinu Kristof Bešo rekao je da će u nekoliko desetina naselja biti proglašena prirodna katastrofa, što će olakšati pristup vlasnicima kuća i preduzeća, koja su poplavljena, da imaju korist od osiguranja.
U departmanu Pa-de-Kale na severu Francuske poplavljeno je na stotine kuća i oranica nakon obilnih padavina, evakuisane su 133 osobe, a crveni meteo alarm je i danas na snazi.
Od ponedeljka su tri osobe lakše povređene u polavama.
U tom departmanu je za sinoć bilo najavljeno od 90 do 100 milimetara kiše po metru kvadratnom, što je količina padavina za prosečni mesečni nivo, a padavine su nastavljene i danas i prognozirano je od 30 do 50 milimetara padavina, objavio je "Figaro".
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je građane u četvrtak da budu oprezni zbog poplava.
U Pa-de-Kaleu bilo je u četvrtak uveče oko stotinu intervencija vatrogasaca i evakuisane su 133 osobe
Crveni krst je otvorio 12 smeštajnih centara.
U Sent-Etjenu je tokom noći između ponedeljka i utorka oštećeno oko 300 kuća.
Škole u 200 opština ostaće zatvorene i danas , a železnički saobraćaj je u prekidu na relaciji Bulonj - Etapl i Sen-Pol-Etapl najmanje do subote.