Vesti
Svet
London: Policija uhapsila 92 pripadnika desnice, protivnika propalestinskog skupa
11.11.2023. 20:00
Izvor: Politika
London: Policija uhapsila 92 pripadnika desnice, protivnika propalestinskog skupa
LONDON – Britanska policija saopštila je da je danas uhapsila 92 osobe u centru Londona, članove krajnje desničarske grupe koja se protivi propalestinskom maršu koji se održava u gradu.
Policija je saopštila da je izvršila hapšenje kako bi sprečila sukobe između dve grupe, preneo je Rojters. Istovremeno, desetine hiljada propalestinskih demonstranata maršira kroz centar Londona. „Nacionalni marš za Palestinu”, koji se održava danas je najnoviji u nizu okupljanja sa ciljem da se iskaže podrška Palestincima i pozove na prekid vatre u Pojasu Gaze. Ministri su tražili da se skup otkaže jer pada na Dan primirja.
Policija je saopštila da su grupe krajnje desnice koje se protive maršu bile prisutne u „značajnom broju” i da su se bacale flaše na njih. Gradonačelnik Londona Sadik Kan i premijer Škotske Humza Jusaf su za to okrivili ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejvermen rekavši da je ohrabrila krajnju desnicu nakon što je ranije optužila policiju da favorizuje „propalestinsku rulju”. Policija je saopštila da je propalestinski skup imao „veoma veliki” odziv i da do sada nije bilo incidenata. Ona je navela da neće dozvoliti da se ove dve grupe sastanu.Ben Džamal, jedan od organizatora iz Palestinske kampanje solidarnosti (PSC), rekao je za Rojters da bi do milion ljudi moglo da učestvuje na mitingu. On je kazao da će okupljanje biti mirno, ali je da je danas napeta situacija. Nakon što su se okupli, propalestinski demonstranti su uzvikivali: „Od reke do mora, Palestina će biti slobodna”, poklič koji mnogi Jevreji shvataju kao antisemitski i pozivom na iskorenjivanje Izraela.
Drugi su nosili transparente sa natpisima „Slobodna Palestina”, „Zaustavite masakr” i „Zaustavite bombardovanje Gaze”. Propalestinski marš će biti završen kod američke ambasade. Britanska policija se uoči najavljenih propalestinskih protesta u Londonu pripremila za bezbednosnu operaciju bez presedana i uvela zonu zabrane demonstracija u kvartu Vajthol gde se nalazi spomenik stradalima u Prvom svetskom ratu.
Policijske snage očekuju da će propalestinski protesti koji se poklapaju sa obeležavanjem Dana primirja u Prvom svetskom ratu biti najveći do sada i upozoravaju da postoji rizik od sukoba sa ekstremno desničarskim grupama, prenosi Bi-Bi-Si. Policija je upozorila propalestinske demonstrante da bi mogli biti uhapšeni ako priđu kvartu Vajthol, gde se nalazi Cenotaf, spomenik stradalima u Prvom svetskom ratu, prenosi Tanjug.