Vesti
Sport
Dragan Stojković PIksi: Bugarima želim više sreće u sledećim kvalifikacijama
18.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Dragan Stojković PIksi: Bugarima želim više sreće u sledećim kvalifikacijama
Očekuje da njegovi fudbaleri imaju najveći mogući motiv pred meč i dodaje da je reč o istorijskoj utakmici za ovu generaciju igrača.
„Delim radost sa igračima i stručnim štabom što ćemo u južnom delu Srbije na novom stadionu igrati ovakvu utakmicu i gledajući taj neki fudbalski aspekt, mi smo potpuno zadovoljni“, počeo je Piksi.
„A druga stvar je ono što sledi sutra, najvažnija za nas u ovim kvalifikacijama. Što se sastava tiče, nemam nekih dilema, znam ko će istrčati i ko će biti prvih 11“, dodao je selektor Srbije u uvodnom obraćanju pred meč.
Odgovorio je i na pitanje šta je video u meču koji je Bugarska odigrala protiv Mađarske i remizirala 2:2. Mađari, koji su dvaput pobedili Srbiju u ovim kvalifikacijama, izvukli su bod tek autogolom Petkova u dubokoj nadoknadi.
Gledali smo tu utakmicu. Šta smo videli u tom meču? Videli smo prazan stadion, videli smo interesantnu utakmicu. Bugarska je kvalitetna ekipa tu nema sumnje, moramo biti oprezni, a kad ste oprezni, pokazujete poštovanje prema takmičenju. Ne sme niko da pomisli u sali da će utakmica biti laka. Biće zahtevna i teška. Oni su rezultatski rasterećeni i to može da bude opasno ako ne shvatite stvar ozbiljno. Ali, smatram da ako smo već došli do takve situacije u kojoj se nalazimo, a to je da sami odlučujemo o svojoj sudbini, onda tu šansu ne pomišljamo da propustimo. Bugarska uz sav kvalitet ne može i ne sme da ima veći motiv od Srbije. Ovo je na neki način, neću preterati ako kažem, gledajući učešća na Evropskim prvenstvima, sigurno istorijska utakmica za nas i ovu generaciju igrača. Mnogo smo pričali, analizirali, nema potrebe da im više ponavljam, koliki je to značaj, za njihove karijere, imena, fudbalsku Srbiju. Treba biti oprezan, ali verujemo da uz veliku podršku sa tribina, pretpostavljam da će stadion biti pun, da se odužimo na najbolji način“, rekao je Piksi.
Navodi da mi možemo da budemo srećni i kad nam se na tribine pusti hiljadu i po ljudi, pošto smo pod kaznom, te da je dobio zahteve za karte koje fizički ne može da ispuni.
„Šta reći osim toga da sve ovo deluje i emotivno na mene, što se tiče Niša, Leskovca i ovog kraja. Srećni smo smo reprezentaciju doveli ovde i načinili taj korak ka velikom uspehu. Bio sam kapiten te 2000. mnogo je vremena prošlo, tada je bila prilika kao igraču, a sad kao treneru da uradim nešto dobro za naš fudbal. Uradiću sve što mogu da prenesem igračima znanje koje imam i da zajedno na kraju slavimo“, rekao je Piksi o simbolici ovog okršaja.
Želi i očekuje od svojih igrača timsku igru i ne osvrće se previše na tvrdnje bugarskog selektora Ilieva da je Srbija skup zvezda i apsolutni favorit.
„Timska igra u svakom slučaju, ono što smo radili do sada. Radili smo na tom timskom duhu. Svako od fudbalera je u ulozi da pruži maksimum bez samoisticanja i stvari koje mogu da naruše kolektiv. Na kraju krajeva, fudbal je kolektivna igra i ako mislite da možete sami da rešite nešto, mislim da se varate. Fudbalski moramo da pokažemo neke dobre karakteristike. Mnogo puta su se igrači žrtvovali, borili, trčali i na kraju smo imali uspeha. Ne treba ni sutra da bude drugačije. Da li smo skup zvezda ili prosečnih igrača to nije bitno, nego da delujemo kao tim na terenu i van njega. Bilo mi je zadovoljstvo u prethodne tri godine da radim sa ovim momcima, toliko će uskoro biti i mislim da bi svaki trener poželeo da ima ovakvu atmosferu“, objasnio je Piksi.
Selektor smatra da su Bugari ekipa koja ima brze fudbalere, nabrojao je neke od njih poput Despodova ili Minčeva i ponovio da sve njih treba poštovati.
„Naučili smo to u Razgradu, ali i u ovim kvalifikacijama. Morate da budete veoma fokusirani i da igrate sa mnogo borbenog duha. Gledali smo meč sa Mađarskom i tri puta niste imali sreće. Zaslužili ste da pobedite Mađarsku i zato moramo da budemo veoma, veoma oprezni. Bugarska, da budemo iskreni, nema taj pritisak. Matematički nam treba minimum bod, ali smo spremni da idemo na pobedu. Biće interesantno u svakom slučaju, dobro za gledanje“, istakao je Stojković.
Imao je i odgovor na pitanje da li će utakmicu početi s jednim ili dvojicom napadača.
„E pa to ne mogu da vam kažem. Mislite da jedan nije dovoljan? Mi smo negde ovako dosta opredeljeni prema tom ofanzivnom fudbalu. Ja ga tako volim i ako pogledate drugo poluvreme protiv Belgije, videli ste da smo ofanzivno delovali kako treba. Ovde greške treba da budu svedene na minimum. Da ne čašćavate protivnika, da mu poklanjate nešto, nema potrebe. A sa druge strane u ofanzivnom smislu da šanse koje ćemo uspeti da iskreiramo, da jednu od njih krunišemo golom. Ubeđen sam da će tako i biti. Nema tu neke velike filozofije i velikih tajni. Znamo šta nas čeka i šta treba da radimo, učinićemo sve da to i uradimo, da odvedemo Srbiju u Nemačku. Uz sav respekt prema Bugarskoj, njima ćemo poželeti sreću u nekim sledećim kvalifikacijama. Ovog puta zaista bi bilo previše da poklanjamo nešto šta nema potrebe. Srbija ne želi da ispusti ovu šansu i tako se namestilo. A to što se tiče da li će biti jedan, dva ili tri napadača, to je neka druga stvar. Jedan napadač ne znači da ćete biti defanzivni, kao što dvojica ne znači da ćete biti ofanzivni. Na igračima je da upale motore i pod punim gasom započnu utakmicu“, zaključio je Piksi.
Srbija pred poslednji meč kvalifikacija u grupi zauzima drugo mesto, sa 13 bodova iza Mađarske sa 15 i ispred Crne Gore sa 11 bodova. Litvanija ima šest bodova, a Bugarska svega tri.