Vesti
Svet
Više od 170.000 demonstranata u Madridu protiv politike premijera Sančesa
18.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Više od 170.000 demonstranata u Madridu protiv politike premijera Sančesa
Više od 170.000 demonstranata okupilo se danas u Madridu kako bi izrazilo nezadovoljstvo politikom premijera Pedra Sančesa (Sanchez).
Sančes je juče položio zakletvu i započeo novi mandat na mestu predsednik španske vlade, a demonstranti se protive njegovom dogovoru sa katalonskim i baskijskim partijama koje su mu obećale podršku u zamenu za amnestiju katalonskih separatista.
Iako je Narodna partija tesno pobedila Sančesovu Socijalističku partiju na izborima, nije bila u stanju da obezbedi podršku parlamenta za formiranje vlade čak ni uz podršku krajnje desničarske stranke Voks i drugih manjih grupa, prenosi britanski list Gardijan (The Guardian).
Sančesova odluka da pristane na predloženu amnestiju, kojoj se protivio uoči izbora, razbesnela je njegove političke protivnike, koji su ga optužili za licemerje, cinično manevrisanje i stavljanje sopstvenog političkog opstanka ispred interesa zemlje.
Maršu, koji su zvanično organizovale nevladine organizacije, prisustvovali su i opozicioni lideri među kojima su bili predsednik Narodne partije Alberto Nunjes Fejho (Nunez Feijoo) i lider Voks-a Santjago Abaskal (Santiago Abascal).
Na demonstracije održane kod madridske fontane, pozvalo je više od 100 grupa i udruženja.
Policija je morala da zatvori glavnu ulicu u glavnom gradu kako bi sprečila stotine demonstranata, koji su se posle protesta uputili ka rezidenciji premijera, stigne do palate Monoklo.
Neki demonstranti nosili su plakate sa natpisima „Izdajnici“ i „Ne u moje ime“ a skandirali su pozive da Sančes podnese ostavku uz uzvike „Živela Španija“.
Nunejs Fejho ponovo je optužio Sančesa da je prevario španski narod kako bi ostao na vlasti.
„Nažalost, nalazimo se u veoma teškom trenutku i demokratija je u opasnosti. Biti na vlasti je jedno a biti u pravu je drugo“, rekao je on.
U zamenu za podršku novoj vladi, Sančes i njegovi socijalisti pristali su na sporazum o amnestiji za oko 400 političara i aktivista koji su bili uključeni u kampanju za nezavisnost Katalonije koja je kulminirala nemirima, političkom krizom i organizovanjem referenduma za nezavisnost 2017. godine.