Vesti
Svet
Zelenski o pretnjama iz Rusije: „Žele da me uklone, operacija ima kodno ime Majdan 3“
21.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Zelenski o pretnjama iz Rusije: „Žele da me uklone, operacija ima kodno ime Majdan 3“
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je svestan najnovije ruske zavere da ga ukloni sa vlasti do kraja godine, prenosi Politko (Politico).
Zelenski je u intervjuu za Sun kazao da je već preživeo najmanje „pet, šest“ pokušaja atentata od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. Naveo je da najnovija kampanja za njegovo uklanjanje ima puno kodno ime ‘Operacija Majdan 3’.„To znači promeniti predsednika“, rekao je Zelenski.
„Možda to nije ubijanjem… Oni će koristiti sve instrumente koje imaju“.
Rok za Kremlj je „do kraja godine“, dodao je Zelenski.
Čini se da je kodno ime referenca na ukrajinsku revoluciju na Trgu Majdan 2014. kada je pod pritiskom demonstracija zbačen sa vlasti proruski predsednik Viktor Janukovič.Rusija ima istoriju pokušaja atentata na svoje protivnike, a Zelenski je redovno aludirao na pokušaje ubistva od početka rata.

Kao ratni lider Ukrajine, postao je simbol odbijanja zemlje da se potčini Rusiji.

U intervjuu za CNN u julu, Zelenski je objasnio da ne može sebi priuštiti da se bavi činjenicom da mu je život u stalnoj opasnosti.

„Naravno, moji telohranitelji treba da razmisle kako da to spreče, a to je njihov zadatak. Ne razmišljam o tome“, rekao je Zelenski.

Ali ukrajinski zvaničnici su priznali da postoji plan za smrt Zelenskog. Ako bi predsednik bio ubijen, prema Ustavu zemlje, zamenio bi ga predsednik ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade.