Vesti
Svet
Državljani Ukrajine i Srbije odali počast sećanju na žrtve Holodomora
25.11.2023. 20:00
Izvor: Politika
Državljani Ukrajine i Srbije odali počast sećanju na žrtve Holodomora
Državljani Ukrajine i Srbije minutom ćutanja i paljenjem sveća u zgradi Ambasade Ukrajine odali su danas počast žrtvama Holodomora u Ukrajini.
Okupljenim građanima obratio se savetnik ambasadora Ukrajine Marko Martinjuk koji je sa prisutnim sunarodnicima podelio priču o životu svoje pretkinje koja je stradala u Holodomori, dok je Ukrajinka Natalija Taranušćenko na maternjem jeziku izrecitovala pesmu posvećenu žrtvama Holodomora.Svake godine četvrte subote u novembru u Ukrajini se obeležava spomen na žrtve Holodomor - veštački stvorene gladi zbog koje je tokom 1932. i 1933. godine umrlo između tri i po i četiri miliona ljudi.
Holodomor je ukrajinska reč, koja se sastoji od reči holad (glad) i mor (smrt, patnja) i koja je smišljenja kako bi opisala epidemiju gladi.
Iz ukrajinske ambasade navode da je ovo stradanje bilo proizvod svesnog i namernog ubijanja miliona Ukrajinaca od strane Rusa i dodaju da su zahvalni svim državama koje su priznale Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom, prenosi Tanjug.