Vesti
Svet
Slovenci uvode ogromne promene u saobraćaju
29.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Slovenci uvode ogromne promene u saobraćaju
Slovenački poslanici jednoglasno su usvojili zaključak o nacionalnom programu bezbednosti drumskog saobraćaja za narednih sedam godina.
Prema usvojenoj rezoluciji, u narednim godinama, između ostalog, bile bi proširene zone sa ograničenjem do 30 km/h, a planirano je i snižavanje dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,0, javlja Hina, a prenosi Index.
Slovenački parlament je jednoglasno usvojio Rezoluciju o nacionalnom programu bezbednosti saobraćaja na putevima za period od 2023. do 2030. Mere bi trebalo da obezbede da do 2030. godine na putevima ne strada više od 50 ljudi, a da ne bude povređeno više od 400 ljudi u nesrećama.
U narednim godinama, rezolucijom je predviđen razvoj infrastrukture za dalje promovisanje bezbednog korišćenja javnog prevoza, pešačenja, vožnje bicikla i drugih oblika mobilnosti. Istovremeno, planirano je proširenje područja sa najvećom dozvoljenom brzinom od 30 kilometara na čas i područja umerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na čvorištima javnog putničkog saobraćaja i u naseljima.
Planiraju i pregled i procenu bezbednosti školskih ruta, uspostavljanje procene bezbednosti nacionalnih biciklističkih staza, postepeno obnavljanje zakonske regulative u oblasti projektovanja puteva, ispitivanje stanja saobraćajne signalizacije i bilborda sa ciljem uspostavljanja minimalnih i čista saobraćajna signalizacija bez nepotrebnih elemenata, piše N1 Slovenija.