Vesti
Svet
Izrael ponovo pozvao ambasadora Španije zbog izjave Sančesa
30.11.2023. 20:00
Izvor: Politika
Izrael ponovo pozvao ambasadora Španije zbog izjave Sančesa
TEL AVIV – Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadora Španije na razgovor izražavajući nezadovoljstvo zbog izjave španskog premijera Pedra Sančesa da „ozbiljno sumnja” u to da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo.
„Uzimajući u obzir sve snimke koje možemo da vidimo, kao i sve veći broj dece koja umiru, ozbiljno sumnjam da Izrael poštuje međunarodno pravo”, rekao je Sančes, a prenosi Rojters.On je rekao da je neselektivno ubijanje nevinih civila uključujući na hiljade dečaka i devojčica, potpuno neprihvatljivo, prenosi Tanjug.
Nakon toga, izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je ministru spoljnih poslova Eliju Koenu da pozove španskog ambasadora zbog, kako se navodi u saopštenju kabineta, „sramne opaske” na dan kada su teroristi Hamasa ubili Izraelce u Jerusalimu, prenosi Tajms of Izrael.
Prošle nedelje Sančes i njegov belgijski kolega Aleksander de Kro su tokom posete prelazu Rafa iz Egipta u Gazu dali slične komentare, nakon čega je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao da su takve izjave „lažne tvrdnje” i da „podstiču terorizam”.