Vesti
Svet
Međunarodni krivični sud pozvao Izrael i Hamas da poštuju međunarodno pravo
03.12.2023. 20:00
Izvor: Politika
Međunarodni krivični sud pozvao Izrael i Hamas da poštuju međunarodno pravo
HAG – Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan pozvao je danas i Izrael i Hamas da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da omoguće isporuku humanitarne pomoći za Pojas Gaze.
Kan je, nakon četvorodnevne posete jugu Izraela i okupiranoj Zapadnoj obali, rekao da civili u Pojasu Gaze hitno moraju da dobiju pristup hrani, vodi, lekovima i medicinskom materijalu u potrebnom obimu, preneo je Rojters.Kan je upozorio da Hamas ne sme da zloupotrebljava tu humanitarnu pomoć.
„Svi akteri moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo“, istakao je Kan, navodeći da, u suprotnom, ne podnose žalbe kada njegova kancelarija bude delovala.
Kan je rekao da je ponudio Izraelu pomoć MKS u istrazizločina koje je počinio Hamas tokom napada 7. oktobra, iako ta zemlja nije članica suda sa sedištem u Hagu i ne priznaje njegovu jurisdikciju.
„Napadi na nevine izraelske civile predstavljaju neke od najtežih međunarodnih zločina koji šokiraju čovečanstvo, zločine zbog kojih je MKS osnovan“, naveo je Kan.
Kan je takođe pozvao Izrael da učini sve što može da zaštiti civile u Pojasu Gaze tokom napada na Hamas, kao i da zaustavi napade izraelskih naseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali.
„Kredibilne tvrdnje o zločinima tokom aktuelnog sukoba treba da budu predmet blagovremenog nezavisnog ispitivanja i istraga“, rekao je Kan.
Nakon napada 7. oktobra, Kan je izjavio da je MKS nadležan za potencijalne ratne zločine koje je izvršio Hamas u Izraelu, kao i za zločine Izraela u Pojasu Gaze.MKS sprovodi istragu o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti počinjenim na palestinskim okupiranim teritorijama od 2021. godine.