Vesti
Svet
Ukrajinski poslanik, kritičar Zelenskog pronađen mrtav u Rusiji
06.12.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ukrajinski poslanik, kritičar Zelenskog pronađen mrtav u Rusiji
Ilja Kiva, bivši poslanik u ukrajinskom parlamentu, Vrhovnoj radi, pronađen je mrtav u Odincovskom okrugu u Moskovskoj oblasti, javlja ruski državni medij RIA Novosti, pozivajući se na hitne službe.
Bivši ukrajinski poslanik Ilja Kiva navodno je pronađen sa ubodnom ranom na glavi, javljaja RT.Ilja Kiva je imao 46 godina a bio je poznat kao uporni kritičar ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
Poslednji post na Telegramu posvetio je krahu politike Vladimira Zelenskog i pozvao ga da izvrši samoubistvo, prenosi Sputnjik.
On je poznat po tome što je kritikovao zvanični Kijev, zbog čega je zatražio politički azil u Rusiji. U Ukrajini je optužen za izdaju zemlje. On je prošle godine saopštio da su oficiri FSB i GRU sprečili njegovo ubistvo.Planirali su da pucaju u Kivu u Moskvi dok je izlazio iz svog automobila. Ubistvo su trebali da obave bivši obaveštajci jedne bliskoistočne zemlje koji su u tu svrhu doputovali u Rusiju. Bivši parlamentarac je pojasnio da svoje potencijalne ubice nije video i za opasnost koja mu preti saznao je nakon završene operacije.
U novembru ove godine, sud u Lavovu osudio je Kivu u odsustvu na 14 godina zatvora uz konfiskaciju imovine.