Vesti
Svet
Kijev i London potpisali sporazum o garancijama bezbednosti
12.01.2024. 20:00
Izvor: Politika
Kijev i London potpisali sporazum o garancijama bezbednosti
Ukrajina i Velika Britanijapotpisale su sporazum o garancijama bezbednosti, a dokument će, kako je navedeno, važiti do stupanja Ukrajine u NATO, prenosi ukrajinski list „Evropska pravda”.
„Dokument pod nazivom „Sporazum Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva o saradnji u sferi bezbednosti” potpisali su lideri dveju zemalja, Vladimir Zelenski i Riši Sunak, posle pregovora u Marijinskoj palati u Kijevu”, navodi list.Precizira se da je to prvi sporazum u sferi dogovora o bezbednosti koji su usaglašeni tokom samita NATO-a u Viljnusu.
Velika Britanije će u okviru paketa vojne pomoći Ukrajini 2024. godine isporučiti dodatnu količinu raketa dugog dometa, protivtenkovskih sredstava i artiljerijskih granata, saopštio je Sunak za zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.
Prema Sunakovim rečima, ovo će biti najveći paket vojne pomoći Kijevu od početka sukoba u vrednosti od 2,5 milijardi funti, odnosno, 3,19 milijardi dolara.Pored oružja, paket britanske vojne pomoći uključivaće i obuku još hiljadu ukrajinskih vojnika.
Na samitu NATO-a u Viljnusu zemlje „Velike sedmorke” su objavile deklaraciju o podršci Ukrajini, ali obaveze u sferi bezbednosti koje se u njoj spominju ne predviđaju konkretne rokove realizacije, kao i prethodna obećanja o članstvu Ukrajine u NATO-u.
Kijev se nada da će „garancije bezbednosti” početi da funkcionišu do samita NATO-a u Vašingtonu 2024. godine. One bi mogle da budu formirane kao bilateralni sporazumi s Francuskom, Nemačkom, SAD i nizom drugih zemalja o dugoročnom finansiranju, vojnim isporukama i obuci vojnika, prenosi Sputnjik.