Vesti
Svet
Počinje američka izborna groznica! Trka zvanično kreće kokusima u Ajovi: Šta su ti kokusi i kako funkcionišu?
16.01.2024. 20:00
Izvor: Blic
Počinje američka izborna groznica! Trka zvanično kreće kokusima u Ajovi: Šta su ti kokusi i kako funkcionišu?
Trka za Belu kuću zvanično počinje danas, 15. januara, kada počinju unutarstranački izbori u Republikanskoj partiji takozvanim kokusima u Ajovi. Glasači u toj državi biraju predsedničkog kandidata republikanaca, po procesu koji se ove godine razlikuje u odnosu na prethodne.
Evo odgovora na nekoliko najvažnijih pitanja o kokusima u Ajovi.Šta su kokusi?
Politički kokus je okupljanje ljudi koji imaju isti interes ili cilj. Kokusi u Ajovi podrazumevaju serije lokalnih sastanaka širom države, gde okupljeni razgovaraju o politici i iskazuju koga bi voleli da vide kao predsedničkog kandidata svoje stranke na izborima u novembru.
Kokusi su prvi korak u višemesečnom odabiru delegata za završnu konvenciju stranke u julu, koji će dati konačnu reč u odabiru kandidata republikanaca za predsednika i potpredsednika.
Po čemu se kokusi razlikuju od primarnih izbora?
Glavna razlika između kokusa i primarnih izbora je vreme koje se odvaja za glasanje i način na koji se glasa. Na primarnim izborima birači dođu na glasačko mesto i ubace listić na izborni dan, ili mogu da glasaju poštom. Kokusi u Ajovi, s druge strane, održavaju se uveče i glasači moraju da dođu kako bi se njihov glas uračunao. Kokuse organizuje politička stranka, a primarne izbore obično savezne države.Da li i demokrate i republikanci imaju kokuse u Ajovi ove godine?
I da i ne. I Demokratska i Republikanska stranka će ove godine održati kokuse u Ajovi 15. januara, ali će samo jedni imati efekat na predsedničku trku. Demokratski kokusi će biti održani samo da bi formalno počeo izbor delegata za završnu konvenciju na leto. Za razliku od republikanaca, demokrate će za svoje kandidate u Ajovi glasati poštom i ti rezultati se neće znati do marta.
Za demokrate kokusi svakako neće imati uticaja na predsedničku trku, jer aktuelni predsednik Džo Bajden nema ozbiljne protivkandidate u stranci. Kod republikanaca će biti drugačije: birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit, a u odnosu na broj glasova svaki kandidat će dobiti i određeni broj delegata za završnu konvenciju.
Iz Ajove ukupno dolazi 40 delegata i to je mali deo (1,6 odsto) od ukupnog broja republikanskih delegata širom SAD.Ipak, u Ajovi se glasa prvo, pa oni koji se dobro pokažu dobiju zamah, a oni koji loše prođu moraju da se "vade" u drugim državama. Na taj način se šalje signal glasačima u drugim državama.
Kako funkcionišu republikanski kokusi u Ajovi?
Dve su tačke na dnevnom redu na republikanskim kokusima:
Izbor predsedničkog kandidata
Izbor delegata za završnu konvenciju.
Za predsedničkog kandidata će se glasati na biračkom mestu, uz mali izuzetak onih koji su u inostranstvu i ne mogu da glasaju na licu mesta. Kandidati će držati govore pre glasanja.Šefovi biračkih mesta na kokusima imaju ingerencije u određivanju kako će se glasati, ali se uglavnom glasa tajno i nema liste kandidata. Glasačima se daje mogućnost da glasaju za onog kandidata kojeg sami odaberu. Nekada su se štampala imena kandidata i biračima se nudile opcije, ali obično birači samo napišu ime onoga koga žele na prazno parče papira.
Kokusi počinju u 7 uveče i prvo se biraju sekretar i šef biračkog mesta. Samo registrovani republikanci mogu učestvovati u kokusima i to samo u svojim okruzima. Ali, stanovnici Ajove mogu da se registruju i na sam dan glasanja ako imaju 18 godina, piše "Glas Amerike".Kakvi će biti demokratski kokusi?
Demokrate u Ajovi su morale kompletno da promene kokuse posle haosa 2020. i nemogućnosti da se jasno odredi pobednik tih kokusa. Ove godine, demokrate iz Ajove će održati kokuse istog dana kad i republikanci, ali će se glasanje obaviti poštom. Počinje 12. januara i biće završeno 5. marta.Na kokusima 15. januara demokrate će odabrati delegate za državnu konvenciju u martu, što je korak pred izbor delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju u avgustu, u Čikagu. Ti delegati će biti u obavezi da glasaju za onog kandidata kojeg su glasači te države odabrali.