Vesti
Svet
Majkrosoft saopštio da ga je hakovala grupa koju podržava Rusija
20.01.2024. 20:00
Izvor: Danas
Majkrosoft saopštio da ga je hakovala grupa koju podržava Rusija
Majkrosoft (Microsoft) je 19. januara saopštio da je grupa hakera koju podržava ruska država hakovala njene korporativne sisteme 12. januara i ukrala neke e-mailove i dokumente sa naloga njenih zaposlenih.
Ruska hakerska grupa poznata u industriji sajber bezbednosti kao Nobelium, ili Midnight Blizzard, izvela je napad počevši od novembra 2023. kako bi probila u Majkrosoft platformu, saopštila je kompanija.
Napad, između ostalog, podrazumeva da se koristi jedna zajednička lozinka kojom haker pokušava da se prijavi na više naloga.
Kompanija je saopštila kako je njen tim otkrio da je isti ruski hakerski tim koristio tehniku da pokuša da ukrade akreditive od najmanje 40 različitih globalnih organizacija putem „Microsoft Teams“ programa.Ruska grupa je bila u mogućnosti da pristupi „veoma malom procentu“ korporativnih naloga e-pošte Majkrosofta, uključujući članove njenog višeg rukovodstva i zaposlene, saopštio je Majkrosoft.
U postu na blogu iz 2021, Majkrosoft je hakersku kampanju SolarWinds nazvao „najsofisticiranijim napadom nacionalne države u istoriji“.
Osim vladinih agencija SAD, uključujući odeljenja za pravosuđe i trezor, tada je bilo ugroženo više od 100 privatnih kompanija i think-tank organizacija, uključujući dobavljače softvera i telekomunikacija, prenosi RSE.