Vesti
Svet
Francuska: Demonstranti zapalili sedište fonda; Atal: Francuska vlada neće smanjiti porekse olakšice
26.01.2024. 20:00
Izvor: RTV
Francuska: Demonstranti zapalili sedište fonda; Atal: Francuska vlada neće smanjiti porekse olakšice
Pariz - Francuski farmeri, koji protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, danas su u Narbonu, gradu na jugu zemlje, zapalili sedište fonda za socijalnu zaštitu zaposlenih u poljoprivredi.
Zgrada "Mitialite Sosijal Agrikol" (Mutualite Sociale Agricole - MSA) od 300 kvadratnih metara bila je Boneri je dodala da je ova organizacija bila prva koja je finansijski pomogla farmerima nakon nedavne suše i obezbedila im dodatnu pomoć.
Predsednica južnog regiona Oksitanija Karol Delga pozvala je na smirenje i uzdržavanje od nasilja.
"Poruka koju nose naši poljoprivrednici je legitimna, ovim ne sme biti oslabljena", rekla je ona.
Očekuje se da će francuski premijer Gabrijel Atal tokom dana saopštiti nove mere za pomoć poljoprivrednicima.
Poljoprivrednici su prethodno blokirali jedan od glavnih auto-puteva koji povezuje Pariz sa severnim gradom Lilom, državama Beneluksa i Velikom Britanijom, zbog čega su nastale kilometarske gužve, što su prvi problemi u saobraćaju koje su izazvali najnoviji protesti u glavnom gradu Francuske.
Atal: Francuska vlada neće smanjiti porekse olakšice za dizel gorivo za farmere
Francuska vlada ce odustati od planova za smanjenje poreskih olakšica na dizel gorivo za poljoprivrednu upotrebu, izjavio je danas francuski premijer Gabrijel Atal, pokušavajući da umiri poljoprivrednike koji protestuju i prete da ce blokirati ključne ulazne tačke u prestonicu.
Govoreći na farmi, Atal je takođe, rekao da će njegova vlada "staviti poljoprivredu iznad svega ostalog", preneo je Rojters.
Francuski poljoprivrednici blokirali su danas jedan od glavnih auto-puteva koji povezuje Pariz sa severnim gradom Lilom i Belgijom, a spremali su se da blokiraju i druge auto-puteve ka Parizu kako bi pojačali pritisak na Atalovu vladu koju optužuju da nije učinila dovoljno da im pomogne.