Vesti
Žuta štampa
Biković neće snimati „Beli lotus“ HBO-a: Protiv mene se vodi ciljana kampanja
03.02.2024. 20:00
Izvor: Politika
Biković neće snimati „Beli lotus“ HBO-a: Protiv mene se vodi ciljana kampanja
Srpski glumac Miloš Biković saopštio je da neće učestvovati u snimanju predstojeće sezone serije „Beli lotus“ u produkciji HBO, navodeći da se protiv njega vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode.
„Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj ro
dni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode“, poručio je Biković u saopštenju, prenosi Tanjug.
Rezultat takvog narativa je, kako ističe, trijumf besmisla i poraz umetnosti.
„Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo Belog lotusa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet“, dodao je srpski glumac.
On je zahvalio svima koji su bili uz njega i svojim kolegama poželeo veliki uspeh u novoj sezoni.
„Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni“, dodao je Biković.
Glumac Miloš Biković našao se na udaru Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje ga je nazvalo „Putinovim glumcem“ i optužilo da „podržava genocid i krši međunarodno pravo“.
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine prozvalo je i HBO zbog odluke da u predstojećoj trećoj sezoni svog hit šoua „Beli lotus“ angažuje srpskog glumca.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u saopštenju 25. januara ukazalo na potpunu neosnovanost tvrdnji Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.
„Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji“, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Portal „Dedlajn“, specijalizovan za novosti iz Holivuda, objavio je u petak da su se „razišli putevi“ Bikovića i HBO i da on neće učestvovati na snimanju treće sezone serije „Beli lotus“ na Tajlandu.