Vesti
Svet
U Nemačkoj rasprave o mogućem zabranjivanju omladinske organizacije Alternative za Nemačku
06.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
U Nemačkoj rasprave o mogućem zabranjivanju omladinske organizacije Alternative za Nemačku
Sud u Kelnu odlučio je danas da nemačka obaveštajna agencija može klasifikovati omladinsku organizaciju Alternative za Nemačku (AfD) kao ekstremističku, što je podstaklo rasprave o tome da li je treba zabraniti.
Omladinska organizacija, poznata kao Mlada alternativa, „nastavlja da se bavi masovnom agitacijom protiv stranaca, a posebno antiislamskom i antimuslimanskom agitacijom“, navodi se u obrazloženju suda, prenosi Politiko.
Nemačka obaveštajna agencija, koja ima zadatak da nadgleda grupe za koje se smatra da su protivustavne, 2023. godine klasifikovala je Mladu alternativu kao ekstremističku nakon što je godinama pratila, nakon čega je Alternativa za Nemačku pokrenula sudski proces.
Sud je, međutim, presudio da je klasifikacija Mlade alternative kao ekstremističke opravdana, iako će ta organizacija verovatno uložiti žalbu na tu odluku.
Presuda će sigurno podstaći debatu u Nemačkoj o tome da li Mladu alternativu treba zabraniti. Poslednjih nedelja, stotine hiljada Nemaca izašlo je na ulice da demonstrira protiv Alternative za Nemačku i radikalnog desničarskog ekstremizma.
Odluka suda u Kelnu jasno pokazuje da imamo posla sa ogromnim prezirom prema čovečanstvu, rasizmom, mržnjom prema muslimanima i napadima na našu demokratiju, izjavila je danas nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer i poručila da će država nastaviti da se bori protiv toga uz pomoć vladavine prava.
Klasifikovanje Mlade alternative kao ekstremističke organizacije omogućava državnim organima da koriste metode poput prisluškivanja i praćenja aktivnosti njenih članova, kako bi se sprečilo eventualno ugrožavanje ustavnog poretka Nemačke.