Vesti
Sport
Vreme za drugi zadatak
11.02.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vreme za drugi zadatak
Prvi deo posla je završen, Srbija je sa tri pobede u grupi odradila prvi zadatak, rešavanje formalnosti obezbeđivanja olimpijske vize. Istina, šanse da Mandić i drugovi propuste Pariz bile su ravne fantaziji ali je bilo bitno da se sve odradi što je moguće pre.
Rutinski sa Japanom, blistavo protiv Crne Gore i na mišiće protiv SAD, Srbija se pridružila Mađarskoj, Grčkoj, Španiji, Francuskoj, Americi, Japanu, Australiji i Južnoj Africi. Ostala su još tri mesta a možda i četiri ako Južna Afrika ostane pri stavu da zbog niskog kvaliteta odustane.Od tri mesta dva su rezervisana za Italijane koji treba da preskoče Amerikance u čijem sastavu neće biti odličnog Haloka i Hrvate čiji bi duel sa Kinom trebalo da bude solidan treninga. Za treće mesto će se boriti Crna Gora i Rumunija. Crna Gora jeste favorit ali kako igra sa dosta oscilacija oprez nije na odmet. Vratimo se Južnoj Africi, jer Svetska federacija i MOK nemaju adekvatno rešenje za zamenu. Po kvalitetu je najlogičnije da to budu Crna Gora ili Rumunija ali kako će se insistirati na što većoj zastupljenosti ostalih kontinenata ne bi bilo čudno da se tu nađe Kina.
Srbija je juče počela trodnevni rad na skeniranju Hrvata,protivnika u četvrtfinalu. Nema šanse da Kina iznenade evropskog vicešampiona pa i Tucak, selektor Hrvatske, sigurno i sada daleko više vremena gleda snimke utakmice Srbe nego vaterpolista iz najmnogoljudnije zemlje sveta.
Takozvani odmor od tri dana može često da bude kontraproduktivan u smislu očuvanja takmičarskog naboja. Zbog toga će selektor Stevanović sigurno potražiti adekvatnog sparing partnera, najverovatnije u Grčkoj kako bi se kroz jači trening i fingiranje utakmice zadržao adrenalin.Sa druge strane Hrvatska će taj duel dočekati sa četiri utakmice od kojih je samo jedan bio težak (poraz od Španije), dok su Australija, Južna Afrika i Kina bili samo sparing partneri sumnjivog kvaliteta.
Ispunjen je tako prvi cilj, ostaje sada drugi a to je da se dobrim igrama ostvari što bolji plasman.
Ova Srbija je ostavila mnogo bolji utisak nego u Fukuoki i od mečeva koji su bili za plasman u Zagrebu. Izuzetno je značajan povratak Mandića koji igra odlično. Jakšić smireno pokazuje liderstvo, Filipović je prijatno iznenađenje... O svakom igraču bi mogle da se piše pozitivno, utisak je da je hemija na nivou, atmosfera kakva treba da bude, uzajamno poverenje onakvo kakvi treba da bude. Ima tu još prostora za napredak, za veću slobodu u igri, spremnost da se odigra odlučnije.
Hrvatska će biti idealan rival za proveru trenutnog stanja. Vicešampion s Evropskog prvenstva u Zagrebu je na papiru favorit ali taj pritisak treba da se izdrži. Koliko god četvrtfinalni susret bio ravan finalu, toliko Srbija treba da uđe sa dosadašnjim modelom – dati sve od sebe i ponosno se pogledati u oči na kraju utakmice. Plasman u polufinale bi bio rezultat za respekt.
– Da ne kvarimo. Za sada sve ide kako smo poželeli. Odigrali smo tri zahtevne utakmice, svaka je bila teška na svoj način. Jedino smo jurili minus protiv Amerikanaca ali smo kod brutalitija Haloka već bili na putu da preokrenemo. Gubili smo 8:7 i imali u tom momentu igrača više. Siguran sam da bi pobedili i da nije bilo tog ružnog detalja – rekao je Strahinja Rašović.Srbija je bila u najujednačenijoj grupi pa su zanimljivi statistički parametri po zvaničnim brojkama prvenstva. Od 93 udarca, 45 je završilo u mreži rivala. Protivnik je postigao 28 golova iz 97 pokušaja. Srpski igrač više je nio 37-21, protivnički 36-14. Dve peterca je uspešno realizovao Mandić.
Filipović je bio uspešan na golu 52 %. Najefikasniji je Mandić sa 10 golova iz 15 pokušaja, Nikola Jakšić je na 8 iz 13, Strahinja Rašović na 6 od 11, Vučinić na 5 od 12, Ubović na 4 od 6...
Strahinja Rašović je oduzeo četiri lopte, Petar Jakšić tri, Nikola Jakšić je imao šest blokova...