Vesti
Svet
Drugi krug predsedničkih izbora u Finskoj, konzervativac Stub u blagoj prednosti
11.02.2024. 20:00
Izvor: Politika
Drugi krug predsedničkih izbora u Finskoj, konzervativac Stub u blagoj prednosti
HELSINKI – U Finskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora u kojem učestvuju Aleksandar Stub, kandidat iz redova Partije nacionalne koalicije desnog centra i Peka Havisto iz liberalne Zelene partije nakon prvog izbornog kruga održanog pre dve nedelje u kojem nijedan kandidat nije osigurao dovoljan broj glasova za pobedu.
Birališta su otvorena od devet do 20 časova po lokalnom vremenu, izlazne ankete očekuju se odmah nakon zatvaranja birališta, a preliminarni rezultati već večeras.Konzervativac iz redova Partije nacionalne koalicije Aleksandar Stub i liberal Peko Havisto iz Zelene partije osvojili su u prvom krugu najviše glasova od ukupno devet kandidata: Stub 27,2 odsto glasova, a Havisto 25,8 odsto.
Nakon predizborne kampanje obeležene uzajamnim uvažavanjem tokom političkih rasprava, a ne ličnim napadima, Stub ulazi u odlučujući krug sa nešto više izgleda da pobedi.
U poslednjem ispitivanju javnog mnjenja koje je sprovela televizija „Yle”, Stub je imao podršku 54 odsto ispitanika, dok je Havisto imao 46 posto, ali i druge ankete sprovedene proteklih dana dale su slične rezultate.Ova televizija ipak upozorava da se u njihovoj anketi veliki broj birača izjasnio kao „neodlučni“ što upućuje na oprez i ostavlja prostor za konačnu pobedu Havista.
Ovogodišnji izbori označavaju početak nove ere u Finskoj koja je decenijama birala svoje predsednike zbog njihove primarne uloge u spoljnim poslovima i diplomatiji, posebno sa susednom Rusijom, prenosi Rojters, navodi Tanjug.
Finska godinama nije želela da se priključi NATO nastojeći da umiri tenzije između Rusije i Severnoatlantskog saveza, ali Finci su promenili mišljenje nakon ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine i ova nordijska zemlja se u aprilu prošle godine pridružila NATO.
Novi predsednik Finske zameniće dosadašnjeg šefa države Saulija Ninista, čoveka sa nadimkom „Putinov šaptač“ zbog svojih prethodnih bliskih veza sa ruskim liderom.
Ninisto se povlači posle dva šestogodišnja mandata i ostavlja Finsku, koja s Rusijom deli granicu dugu 1.340 kilometara, pod bezbednosnim kišobranom zapadne vojne alijanse.Ninistov naslednik će imati centralnu ulogu u definisanju politike Finske prema NATO, baviće se spoljnom i bezbednosnom politikom u bliskoj saradnji sa vladom i obavljaće dužnost vrhovnog komandanta oružanih snaga Finske.