Vesti
Svet
Privatna letelica sa Floride lansirana na Mesec
15.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Privatna letelica sa Floride lansirana na Mesec
Letelica na Mesec koju je izgradila vazduhoplovna kompanija „Intuitive Machines“ sa sedištem u Hjustonu lansirana je sa Floride 15. februara u okviru misije prvog američko sletanja na Mesec u više od pola veka i reč je o prvoj letelici u privatnom vlasništvu.
Letelica „Odisej“ poletela je iz NASA svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu.
U uživo prenosu NASA-SpaceX videla se dvostepena raketu od 25 spratova kako poleće iznad atlantske obale Floride.
Nekoliko trenutaka kasnije, operacije misije u Hjustonu su primile prve radio signale od „Odiseja“ kada je letelica započela automatizovani proces uključivanja svojih sistema i orijentisanja u svemiru, preneli su komentatori u uživo prenosu.
Lansiranje 15. februara usledilo je mesec dana nakon što je letelica druge privatne kompanije „Astrobotic Technology“ pretrpela kvar na pogonskom sistemu na putu ka Mesecu ubrzo nakon što ga je lansirana 8. januara.
Bio je to treći put da privatna kompanija nije uspela da postigne „meko sletanje“ na površinu Meseca, nakon bezuspešnih pokušaja kompanija iz Izraela i Japana.
Planovi su da „Odisej“ stigne na odredište nakon jednonedeljnog leta, a sletanje je planirano za 22. februar u krater Malapert A blizu južnog pola Meseca.
Ako bude uspešan, let bi predstavljao prvo kontrolisano spuštanje američke svemirske letelice na površinu Meseca od poslednje misije na Mesecu sa posadom Apolla 1972. godine i prvo koje je izvela privatna kompanija.
Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez, Kina, Indija, Japan su zemlje koje su izvele uspešna sletanja na Mesec.
Kina je prva na svetu u 2019. koja je sletela na drugu stranu Meseca, prenosi RSE.