Vesti
Politika
Ponovljenim izborima u Beogradu vlast bi priznala izbornu krađu: Opozicija o izjavi Ane Brnabić da će se najverovatnije ići na nove izbore
25.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Ponovljenim izborima u Beogradu vlast bi priznala izbornu krađu: Opozicija o izjavi Ane Brnabić da će se najverovatnije ići na nove izbore
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Prvu da će se najverovatnije ići na nove, a ne ponovljene izbore u Beogradu, dodajući da „nijedan jedini glas nije ukraden“ i da nikada neće prihvatiti međunarodnu istragu izbora 17. decembra. Opozicija, međutim, poručuje da je namera vlasti da pod izgovorom nepostojanja većine prikrije sve svoje manipulacije i sistemsku krađu koja se dogodila na decembarskim izborima.
Na pitanje koja je razlika između novih i ponovljenih izbora, sagovornici Danasa iz redova opozicije odgovaraju da je razlika ogromna.
Objašnjavaju da ukoliko se ide na nove izbore, kako najavljuje SNS, onda bi se u javnosti stvorio privid da je sa decembarskim izborima sve bilo u redu, ali da eto naprednjaci nisu uspeli da se dogovore oko formiranja većine u beogradskoj skupštini sa Branimirom Nestorovićem.Ako bi se, međutim, išlo na ponovljene izbore, odnosno na poništavanje decebarskih izbora u Beogradu, na čemu insistira opozicija, potvrdilo bi se da su nedavno održani izbori bili neregularni i da vlast priznaje da je pokrala izbore.
Oni to, kako navode sagovornici Danasa, ne žele ni jednog trenutka da priznaju ni domaćoj, ali ni svetskoj javnosti i zato kroz izjave Brnabićeve proturaju probne balone o raspisivanju novih izbora.
Odlazeća premijerka za TV Prva međutim, tvrdi da su prošli izbori bili legitimni, kao i da je posebno u Beogradu bila jaka kontrola da „muva nije mogla da proleti, a ne da se nešto ukrade“.
„Očigledno da ne može da se napravi većina, matematički može, mi imamo većinu, ali Aleksandar Vučić je postavio lep standard – matematika nije politika“, objasnila je Brnabić, navodeći da su novi izbori, „nikako ponovljeni“, najrealnija opcija u Beogradu.Zoran Lutovac, lider i poslanik Demokratske stranke odgovara da su izbori pokradeni na svim nivoima i trebalo bi da budu poništeni i da se raspišu slobodni i pošteni izbori.
„Da su izbori pokradeni nalaz je domaćih i stranih posmatrača koji to formulišu diplomatskim jezikom. Postoje materijalni dokazi za to i oni su sakupljeni od strane raznih aktera uključujući i DS. Dakle, na jednoj strani imate dokaze da su izbori pokradeni, a na drugoj strani tvrdnju Ane Brnabić da nisu. Ona time potvrđuje da je saučesnica u prikrivanju krivičnih dela“, napominje Lutovac..
Prema njegovim rečima, u organizovanju izborne krađe učestvovali su i stranački aktivisti ali i državne institucije, što je skandal neviđenih razmera.„Ustav izričito zabranjuje uzurpiranje državnih institucija od strane političkih stranaka, tako da bi osim javnosti i Ustavni sud morao da reaguje na to. Što se standarda tiče, postavljen je jedino novi standard u krađi izbora i svi koji su bili u tom lancu prevare morali bi da budu oštro kažnjeni kako se to ne bi ponavljalo“, ističe predsednik DS..
I Miloš Pavlović , odbornik Narodnog pokreta Srbije napominje da da je izjava Ane Brnabic još jedna u nizu neistina plasiranih javnosti.
„Podsetiću javnost da režimu pre par godina na opštini Vračar nije smetalo da kupuju odbornike. Dakle ne radi se ovde o tome da “matematika nije politika”, već o tome da je politička odluka da se ide na nove izbore kao posledica krađe na izborima. Sve to pod pritiskom domaće, ali i međunarodne javnosti. Novi ili ponovljeni izbori je samo terminologija koju vlast koristi kako bi iza termina “novi izbori” sakrili činjenicu da se na izbore ide zbog krađe izbora i činjenice da je opozicija osvojila većinu u Beogradu“, navidi Pavlović.
Marko Sarić, odbornik Novog DSS smatra da su premijerka i predsednik dežave izgubili kako većinu u Beogradu, tako i političku i životnu realnost, pa se gube u izjavama.„Počeli su da svojataju odbornike sa tuđih izbornih lista i da ih očigledno potkupljuju. Od njih se traži da samo poštuju volju građana i pogledaju brojke i sve će biti u redu, mada naša javnost i građani to više ne mogu da očekuju od njih“, navodi Sarićm dok Vojsilav Mihailović , poslanik i lider POKS-a smatra da je izborna krađa u Beogradu dokazana i ona više ni za koga nije sporna.
Nije sporna, kako kaže, ni za naše građane, ni za EU, koja je Vučićev partner.
„Zbog toga se moraju održati ponovljeni, a ne novi izbori. Za Vučića je bitno da budu novi izbori da bi na taj način prikrio da je bilo izborne krađe. Suštinski je važno da se isprave nepravilnosti prošlih izbora, a to je da se iz biračkog spiska izbace svi glasači koji imaju lažna prebivališta i da se onemogući slikanje glasačkog listića i kupovina glasova. Ako to ne bude, opozicija ne treba da izađe ni na ponovljene, ni na nove izbore“, ocenjuje Mihailović.„Sve od specijalne konferencije za novinare gde je pokušala da ubedi javnost da fantomi ne postoje, kada sam otvorio tu temu pre izbora, do uvreda međunarodnim posmatračima koje je ona pozvala, lobiranja protiv rezolucije EP, pa do ove lutkarske Nestorovićeve predstave – upinje se da dokaže da izbore nisu pokrali. Međutim, uhvaćeni su u krađi i sada stiže vreme odgovornosti“, navodi Miketić.Komentarišući izjavu Brnabićeve da se opozicija ne raduje novim izborima, jer zna da ovi izbori nisi bili pokradeni i zna da će na novim izborima imati manje glasova i da će ih izgubiti, Miketić kaže je da sve što bi Brnabićka želela je da hitno održi nekakave nove izbore kao da se ništa nije desilo.
“ A izbori u Srbiji su prestali da postoje. To je rekao EP, to su rekli i domaći posmatrači. Čim pre budu otvoreni birački spiskovi, ili vlasniku stana bude vraćena mogućnost da odjavi „fantome“, i kada policija bude hapsila a ne pomagala logističarima masovne izborne prevare – novi izbori će se pre i desiti. Tada će javnost bit iznenađena koliko je nizak rejting SNS kartela i koji nivo pljačke su izveli u decembru“, zaključuje Miketić.
Dobrica Veselinović, član Privremenog organa Beograda i nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na beogradskim izborima ocenjuje da Ana Brnabić ponovo pokušava da nam servira paralelnu realnost.„Posle najsmešnijeg virusa, sistema koji nije zakazao u skladu sa tim sada nastavlja priču o „najregularnijim“ izborima, iako je svima jasno da su izbori pokradeni. To znaju i to su videli građani širom Beograda, koji su videli dovođenje ljudi, pritiske. To su videli i domaći i strani posmatrači, opozicija i u konačnici o tome se izjasnio i Evropski parlament. Što se Zeleno levog fronta i koalicije Srbija protiv nasilja tiče, naši zahtevi su isti: ispravljanje izbornih nepravilnosti, otvaranje biračkog spiska, normalizacija medijskog prostora, i u međunarodna misija koja će ekspertski pomoći u ovom procesu i onda svakako ponavljanje izbora“, poručuje Veselinović.