Vesti
Politika
Dragan Đilas odgovorio na Vučićevo prozivanje Stefana Šenaha
29.02.2024. 20:00
Izvor: Danas
Dragan Đilas odgovorio na Vučićevo prozivanje Stefana Šenaha
„Najnoviji pomahnitali napad Aleksandra Vučića na šefa posmatračke misije Saveta Evrope Stefana Šenaha koga je nazvao belosvetskim prevarantom i poznatom lopužom, potvrđuje da je Vučić najbolji đak Vojislava Šešelja i da se vratio na fabrička podešavanja“, navodi se u pisanoj izjavi Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde i jednog od lidera opozicione koalicije Srbija protiv nasilja.
„Ove radikalske uvrede nekadašnji Šešeljev potrčko je izgovorio samo zato što je Šenah i danas izjavio da izveštaj ODIHR-a potvrduje zaključak o izbornim neregularnostima koje su izmenile izbornu volju građana Beograda i Srbije, čime je u potpunosti ogolio patologiju ovog režima koji ulazi u terminalnu fazu raspada pred očim i srpske i međunarodne javnosti“, navodi Đilas.
„Stefan Šenah je sa svojom delegacijom bio deo proširene delegacije ODIHR-a i odmah je, nakon pokušaja Vučića i Brnabićeve da minimalizuju konačni Izveštaj ODIHE-a o izborima i Srbiji, jasno podvukao ogroman broj izbornih neregularnosti i kršenja zakona kako u Beogradu, tako i širom Srbije“, dodaje lider SSP.
„To je do te mere razjarilo Šešelja u Vučiću, da ni sa funkcije predsednika jedne države nije mogao da se savlada i potpuno lično i besramno je izvređao šefa međunarodne posmatračke misije. I sve to samo zato što je gospodin Šenah rekao šta je misija videla svojim očima na izborima u Srbiji“, kaže Đilas.
„Da stvar bude gora, to se dešava u danu kada ceo svet saznaje i da je Srbija na listi Fridom Hauza dramatično pala kao nikad do sad, da je između Rusije i Sijera Leonea, da je najgora je u Evropi po nivou političkih prava i građanskih sloboda, nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, obračuna za opozicijom i kritičarima vlasti. Upravo izbori u decembru su označeni kao najproblematičnija tačka i prvi od razloga za sunovrat Srbije pod Vučićem na listi demokratskih država“, zaključuje Đilas.
Odgovarajući na pitanja novinara provladinih medija u Tirani, gde boravi na regionalnom skupu, da komentariše navode Šenaha iz intervjua Novoj.rs, Vučić je odgovorio da je, koliko je čuo, reč o „jednom belosvetskom prevarantu“.