Vesti
Politika
Tepić: Ambasade zemalja Kvinte od Brnabić i Vučića jasno tražile da usvoje preporuke ODIHR pre narednih lokalnih izbora
01.03.2024. 20:00
Izvor: Danas
Tepić: Ambasade zemalja Kvinte od Brnabić i Vučića jasno tražile da usvoje preporuke ODIHR pre narednih lokalnih izbora
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da su ambasade zemalja Kvinte od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić jasno tražile da se preporuke ;Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) usvoje pre predstojećih lokalnih izbora u Srbiji, koji bi trebalo da budu održani na proleće.“Dakle ne za četiri godine, kako to Ana razume. I ne do ‘Ekspo 2027’, kako se zaneo najbolji student prava. Nego odmah“, napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks.
Ambasade Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD) u Beogradu danas su u zajedničkom saopštenju pozdravile to što je predsednik Aleksandar Vučič prihvatio da Srbija sprovede preporuke ODIHR-a i poručile da očekuju da će Vlada Srbije tražiti pomoć te evropske organizacije da se obezbedi efikasna primena njenih preporuka pre predstojećih prolećnih izbora.
Misija ODIHR-a koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, objavila je u sredu Konačan izveštaj u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni.
U izveštaju je ocenjeno da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.
ODIHR je dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.
Američki Stejt department juče je pozvao Srbiju da „bez odlaganja“ primeni preporuke Kancelrije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete u njenom Konačnom izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji i pozdravio izraženu spremnost Vlade Srbije da počne da radi sa OEBS-om na primeni preporuka ODIHR-a.