Vesti
Sport
Podstrek pred ciljnom ravninom: Partizan pobedio u nadigravanju sa Efesom
01.03.2024. 20:00
Izvor: Danas
Podstrek pred ciljnom ravninom: Partizan pobedio u nadigravanju sa Efesom
Košarkaši Partizana pobedili su kod kuće Efes rezultatom 100:90 u okviru 27. kola Evrolige.
Na taj način su crno-beli prekinuli tri uzastopna poraza u Evropi i najavili da će veoma motivisani ući u završnicu regularnog dela sezone u kome će glavni cilj biti da se makar obezbedi mesto u plej-inu.
Partizan tako sada ima skor 13-14, dok je Efes na učinku 11-16.
Ekipa Željka Obradovića je na ovom meču nastupala bez povređenih Džejmsa Nanelija, Tristana Vukčevića i Balše Koprivice, ali to se u igri šampiona ABA lige uopšte nije osetilo.
Tokom meča bilo je mnogo promena u vođstvu dveju ekipa, a Partizan je na „krilima“ Alekse Avramovića prelomio utakmicu u svoju korist u finišu meča.
U rezultatski izjednačenoj prvoj četvrtini Efes je serijom 5:0 uspeo u poslednjem minutu deonice da dođe do maksimalnih plus pet 15:20 ali je Trifunović poenima prekinuo seriju gostiju i Partizan je sa tri poena zaostatka otišao na prvu pauzu.
Nakon ukradene lopte i brzih poena Avramovića crno-beli su posle dva i po minuta druge deonice stigli do prednosti 25:24. Na tri minuta do kraja poluvremena Partizan je serijom 6:0 stigao do pet poena prednosti 37:32.
Do kraja poluvremena Efes je uspeo da zaustavi nalet Partizana i na poluvreme se otišlo sa tri poena prednosti za crno-bele 43:40.
Kapiten crno-belih Panter je vezao pet poena na startu drugog dela i doneo Partizanu osam poena prednosti 48:40. Nakon nove istrčane kontre i lakih poena Avramovića Partizan je polovinom treće deonice stigao do dvocifrene prednosti 52:42.
Efes se serijom od 7:0 brzo vratio u meč (55:51), i trener Partizana Željko Obradović je bio prinuđen da zatraži tajm-aut. Crno-beli su uspeli da zaustave nalet gostiju posle tajm-auta i u poslednju deonicu su ušli sa plus pet (64:59).
Partizan je na šest poena prednosti imao napad, ali je Ponjitka izgubio loptu, a Anđušić napravio nesportski faul. Larkin je pogodio oba slobodna bacanja, a Klajburn je bio precizan sa poludistance i Efes se u potounosti rezultatski vratio u meč.
Nakon vezanih poena Pantera i Avramovića Partizan je na četiri minuta do kraja stigao do sedam poena prednosti 83:76. Avramović je nastavio sa odličnom igrom, a nakon novih njegovih poena i izgubljene lopte Larkina trener Efesa je na tri minuta do kraja morao da zatraži tajm-aut.
Na dva minuta do kraja posle nove trojke Avramovića crno-beli su stigli ponovo do dvocifrene prednosti 92:82, a posle poena Ledeja sa linije slobodnih bacanja prelome meč i stignu do važne pobede.
Najefikasniji u timu Partizana bio je Avramović sa 30 poena dok je Zek Ledej dodao 21 poen.
Kod Efesa su se istakli Vil Klajburn sa 17 i Tibor Plajs sa 13 poena.
Partizan u narednom kolu igra protiv Armanija u Milanu, a taj meč je na programu 8. marta.
Crno-beli se sada nalazi na 11. mestu na tabeli i drži sudbinu u svojim rukama.
Do kraja regularnog dela sezone ostalo je još sedam kola, a Partizan igra četiri utakmice kod kuće.
Nakon Armanija gostuju Barseloni, a onda dočekuju Baskoniju, Real i Olimpijakos.
Potom gostuju Albi, da bi regularni deo sezone završili duelom protiv Valensije 12. aprila.
Upravo se Valensija nalazi na desetom mestu na tabeli i možda će baš ta utakmica odlučiti o poslednjem putniku u plej-in.
Naravno teško je to reći sada, kao i koji će učinak biti potreban za odlazak u doigravanje, ali Partizan u vidu svoje „Štark arene“ ima neodbranjivu tvrđavu i niko protiv njih nije favorit u Beogradu.
Sa druge strane, ako bi izabranici Željka Obradovića ostvarili barem dva trijumfa u gostima do kraja regularnog dela sezone, to bi značilo da bi bili veoma blizu ostvarenju svog prvobitnog cilja uoči početka ove sezone.