Vesti
Svet
U Grčkoj maslinovo ulje vredi zlata
03.03.2024. 20:00
Izvor: Politika
U Grčkoj maslinovo ulje vredi zlata
Atina – Grci kažu da će uskoro kada idu u posetu umesto vina poklanjati flašu maslinovog ulja! Ogroman manjak prinosa na koji su uticali klimatski faktori, prošlog leta požari, suša i poplave, prouzrokovali su rast cena maslinovog ulja. Ono je sada u supermarketima u proseku oko 17 evra za litar, dok je ono najkvalitetnije skuplje od 20 evra.
Lane je litar ekstravirdžin hladno ceđenog maslinovog ulja koštao od 11 do 14 evra, a sada je dvostruko skuplji. Zato je u nekim supermarketima zbog krađa kontrola pojačana, pa su na najskuplje vrste maslinovog ulja postavljeni posebni čepovi koji se otvaraju samo na kasi, što je postupak koji se koristi za skupa alkoholna pića.
Maslina, a ima ih 60 različitih vrsta, jedan je od simbola Grčke i njome je zasađeno 60 posto obradivog zemljišta. Uvek je „vredela zlata” jer je godišnje donosila prihod veći od 300 miliona evra. Grčka je treći najveći proizvođač maslinovog ulja u svetu i ima 16 geografski zaštićenih vrsta, od kojih su najbolja ona iz Kalamate sa Peloponeza i sa Krita. Grci su i najveći potrošači maslinovog ulja na svetu, koriste ga za začinjavanje, kuvanje, za kozmetičke preparate. Procenjuje se da će ove godine proizvesti preko 200.000 tona maslinovog ulja, ali su uzgajivači zabrinuti za budućnost, pre svega zbog klimatskih promena, ali i rasta cena energenata. Proizvođači sa Halkidikija uputili su pismo vladi zatraživši pomoć, a pridružili su se i protestu farmera koji su nedavno na traktorima ušli u Atinu i Solun, zahtevajući da im država nadoknadi gubitke nastale posle prošlogodišnjeg nevremena u kome su uništene hiljade stabala i obradivog zemljišta. Inače, samo u oblasti Halkidikija oko 20.000 poljoprivrednika na 330.000 hektara gaji šest miliona stabala masline. Zbog nepovoljnih klimatskih uslova lanjski gubici bili su 70 odsto. A proizvodnja maslina na Halkidikiju čini 45 procenata ukupne Grčke „produkcije” i čak 90 posto izvoza.
Maslinjaci su ostali pusti i zbog krađa koje su prošle godine uzele maha. Organizovane bande su s džakovima upadale u maslinjake i kupile zrele plodove, sekle čitava stabla. Osim toga, na tržištu je u poslednje vreme mnogo falsifikata jer s obzirom na to da je potražnja velika, lopovi prodaju falš maslinovo ulje po ceni pravog. Mešaju ga sa malom količinom suncokretovog i dodaju boju. Jesenas su problem pravile i ovce, koje su zbog suše i nedostatka hrane jurišale na maslinjake.
Zbog svega toga, ne čudi što tradicionalna grčka salata, prepoznatljiva po maslinovom ulju, u restoranima sada umesto šest košta skoro 10 evra.