Vesti
Politika
“Vučić otvorio karte”: Kako regionalni mediji pišu o tome što je srpski lider predložio Brnabić za predsednicu Skupštie?
07.03.2024. 20:00
Izvor: Danas
“Vučić otvorio karte”: Kako regionalni mediji pišu o tome što je srpski lider predložio Brnabić za predsednicu Skupštie?
Ana Brnabić je kandidatkinja za predsednicu Skupštine Srbije, prenose regionalni mediji saopštenje predsednika Aleksandra Vučića.
„Dakle, Ana Brnabić više neće biti predsednica Vlade Srbije, kao ni član Vlade“, kazao je Vučić novinarima. Dodao je kako ju je „on molio za nešto drugo, ali da je ona odabrala biti predsednica Skupštine Srbije“, prenosi hrvatski portal Indeks pisanje Nove.rs.
Ovaj portal dodaje i to da je na sastanku odlučeno i kako će SNS-ov kandidat za gradonačelnika Beograda na prevremenim izborima biti Aleksandar ŠapićHrvatski Jutarnji list se nadovezuje prenoseći da je Vučić poručio da će mandatar za sastav nove Vlade biti izabran za sedam do deset dana.
„Otkrio je i da će Aleksandar Šapić biti kandidat za gradonačelnika Beograda. Za Anu Brnabić imao je samo reči hvale“, piše Jutarnji.
Sarajevsko Oslobođenje dodaje i deo u kom se Vučić „osvrće na dosadašnjeg predsednika Skupštine Vladimira Orlića“.
„Ana Brnabić je moje najpozitivnije iznenađenje, najviše napredovala, tako se snažno i hrabro borila. Verujem da će Orlić imati značajna zaduženja na nekom drugom mestu“, rekao je Vučić, prenosi Oslobođenje.Kako piše Slobodna Bosna, Vučić je ove odluke saopštio dok je pored njega sedeo Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke.
Vučević se nešto kasnije i sam obratio medijima, dodaje ovaj portal.
„Bio sam prisutan kada su predsednik republike i Ana razgovarali, ona je se sa velikim entuzijazmom prihvatila da vodi Narodnu skupštinu, rekao je Vučević, na šta je Vučić rekao da ju je „on molio da uzme nešto drugo, ali da je ona izabrala teže““, prenosi Slobodna Bosna.
Takođe, ovaj portal prenosi Vučićevu izjavu da nema nikakvog napretka u razgovorima specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka sa prištinskim političarima kada je riječ o korišćenju dinara na Kosovu.
Podgoričke Vijesti pišu da je Vučić posle sednice predsedništva SNS detaljno analizirao situaciju u kojoj se zemlja nalazi, perspektive, tešku geopolitičku poziciju Srbije.
„Presudno je da očuvamo bezbjednost i mir i pomognemo narodu na KiM, a imamo informacije da nema napretka u razgovoru sa prišinskim političarima, ali tražićemo rešenja do poslednjeg trenutka. Govorili smo o investicijama, Vranje će u maju, početkom juna dobiti veliku fabriku, ogromna investicija u stotinama miliona evra, to je velika vest“, rekao je Vučić, prenose Vijesti.
Kako dodaju, bilo je reči i o podizanju odbrambene industrije, u koju država mora dodatno da ulaže novac ako želi da opstane kao suverena i neutralna zemlja.